
Att knäppa ett snyggt kort på en solnedgång i skärgården är kanske ingen konst. Men att hitta perspektiv som sticker ut och nya kreativa sätt att fånga övärlden på bild är desto klurigare. Peter Forslund har höjt ribban och tagit fotograferandet till nästa nivå.
När jag sitter på bussen till Norrtälje där jag ska träffa Peter Forslund för vår intervju, vräker regnet ner från en tung grå himmel. Den dystra väderleken har varit likadan under hela månaden hittills och jag har börjat ge upp hoppet om solens återkomst. Men för Peter har dagen börjat bättre.
– Den som vaknade vid halv sju i morse vaknade till detta gråa. Men den som steg upp en timme tidigare fick bevittna världens ljusshow, säger han när vi möts på hans frilanskontor i centrala Norrtälje. Där jobbar han till vardags som teknisk illustratör och hjälper företag med att till exempel visualisera nya produkter genom 3d-ritningar.
Men bilder har fått ta stor plats även i hans fritid. Med kajak och drönare har han under de senaste åren utforskat och fotograferat skärgården kring sitt hem i Spillersboda från ett kittlande perspektiv. Grafiska linjer, knivskarpa kontraster mellan svart hav och turkosblå is, blodröda soluppgångar och svindlande vyer fyller hans populära instagramflöde. Mitt i kompositionen finns ofta han själv, i sin vita kajak eller på ett par långfärdsskridskor som en myra, en påminnelse om människans litenhet mot det storslagna landskapet.
– Folk är fascinerade av fågelperspektivet, det är ju en helt ny värld som öppnar sig. Jag tänker i bilder och har ofta bilden jag vill ha klar för mig i huvudet innan jag ger mig ut. Eftersom jag jobbar med tredimensionella illustrationer tror jag att jag har det perspektivet med mig och kan vända och vrida på saker. Jag letar nog lite efter bilder som lika gärna skulle kunna varit illustrerade, säger han.
Peter är ute varje vecka året runt, helst tidiga morgnar innan soluppgången. Förberedelserna är noggranna; varje kväll kollas väderprognoser för eventuellt intressanta fenomen nästkommande dag, väskan står packad och kajaken är sjösättningsklar innan läggdags.
– Jag följer solens klocka året runt och har inga problem med att gå upp klockan tre på morgonen om det är ett schysst väderomslag. Det är så fantastiskt att få vara med om de där morgonögonblicken. Kvällssolen är det ju många som får uppleva, men på morgonen är det inte lika många som tar sig tid. Det sker i hemlighet, varje dag!
Kopplingen till kust och skärgård har inte alltid varit självklar. Som hängiven skidåkare och “bergsget” har han ofta avundats de som bor vid bergen och kan sticka ut och klättra eller åka skidor så ofta vädret tillåter.
– Men så började jag fundera på vad som är min grej, vad jag kunde göra där jag bor. Jag bor ju precis vid en av världens vackraste skärgårdar.
Ofta krävs inte ens så långa turer för att fånga fängslande skeenden, menar han.
– Det blir mer intressant när man rör sig på ett begränsat område. Att följa vad som händer, till exempel hur isen lägger sig eller hur en skarvkoloni börjar boa på en ö, till att det är fullt av liv, till att det är en ensam stackare kvar och till sist tomt. Man blir mer närvarande i vad som sker i naturen när man har en avgränsad yta.
Till en början använde Peter en gopro-kamera fäst på kajaken, för att kunna fånga flyktiga ögonblick i stunden utan att behöva dra fram avancerad kamerautrustning. Sedan slog drönarna igenom på marknaden för några år sedan och då öppnade sig även världen på höjden. Till en början var det en utmaning att kunna starta och landa den från kajaken.
– De är konstruerade så att om de tappar kontakten så flyger de tillbaka till där de kom ifrån, förklara han. Men om man är på sjön kan man ha hunnit flytta sig en bit därifrån, skrattar han. Det trixiga är också att lufttrycket från drönaren trycker tillbaka en när man sitter i kajaken, så de är svåra att fånga in. Nu börjar dock rutinen sitta och än så länge har inga större olyckor skett.
Vad driver dig?
– Dels gör jag det här för min egen skull, det ett sätt att komma ut. Vissa mediterar eller yogar, jag sticker ut i kajaken och får vara med om något fint några timmar innan familjen vaknar på morgnarna. Att ta bilder och lägga ut på instagram med en kort text är min form av dagbok. Det är kul att kunna gå tillbaka sen och få en överblick. Men det är även för att inspirera andra. Jag vet flera som skaffat kajak efter att de börjat följa vad jag gör för att de blivit så peppade, det är jättekul.
Fler av Peter Forslunds fina bilder finns på instagramkontot @porschlund.
PETERS BÄSTA TIPS TILL FRILUFTSFOTOGRAFEN
• Ge dig ut på morgonen, det kräver lite mer men är alltid värt det! Försök vara på sjön en halvtimme innan soluppgången. Förbered dig och packa allting kvällen innan.
•Var beredd. Man brukar säga att “motiv kommer som en snigel men försvinner som en blixt”. Så är det, plötsligt händer något och då har man inte tid att mecka med utrustning.
• Skaffa ett bra goretexställ för att kunna förlänga säsongen. Om du paddlar på vintern är torrdräkt ett måste.
• Du behöver inte dyra grejer. Köp en begagnad kajak av grannen. Drönare finns idag för ett par tusen.
• Fotografera för din egen skull och det du själv går igång på.
Foto: Peter Forslund