
I glesbygdsskolor där det saknas behöriga lärare eller eleverna är få så kan fjärrundervisning vara ett effektivt alternativ, men reglerna kring undervisningen är idag oklara. Regeringen vill nu förtydliga bestämmelserna samt skriva in dem i skollagen.
Det finns idag ingen tydlig reglering av undervisning i skolan där elever och lärare är åtskilda. Utgångspunkten i grundskolan är att eleverna har närvaroplikt och att lektionen leds av en lärare i klassrummet. I ämnen där det saknas behörig lärare så använder vissa skolor undervisning via nätet, men det är idag oklart hur den typen av lektioner stämmer överens med elevernas rätt till lärarledd undervisning. I Värmdö använder man sig av fjärrundervisning.
– Vi använder det i vissa ämnen i samtliga skolor, Djurö, Möja, Svartsö och Runmarö. Utmaningen är att hitta lämplig teknik där bild och ljud överförs på ett bra sätt. På en den del ställen funkar det bra, på andra sämre, säger Lena Möllersten, rektor för Värmdö skärgårdsskolor.
Regeringen vill nu skärpa reglerna kring fjärrundervisningen och skriva in dem i skollagen. Kraven är att kurser endast ska medges i de fall där skolan saknar behörig lärare i ämnet, eller i klasser med färre än fem elever. Till en början kommer det enbart vara tillåtet i ett begränsat antal språkämnen, ett område där det idag är särskilt svårt att hitta behöriga lärare. Hur detta kommer att påverka skolorna i Värmdö kan Lena Möllersten inte säga just nu.
– Vi är fortsatt intresserade av använda fjärrundervisning där det fungerar. Den lärare finns inte på öarna som är behörig i alla ämnen. Vi gör det för att kunna ha en levande skärgård.
IT-pedagogen Christina Hammarlund, som är engagerad i organisationen Skärgårdsskolor i nätverk, jobbar just nu med ett projekt kring utveckling av fjärrundervisning i glesbygd. Hon har tidigare varit med att koppla ihop skolorna i Grisslehamn, Singö och Björkö-Arholma med storbildsskärm.
– Fjärrundervisning passar glesbygden som hand i handsken. De flesta småskolor har inte behörighet i alla ämnen. Behovet finns av fjärrundervisning, säger Christina Hammarlund.
FAKTA
• Fjärrundervisning – undervisning där lärare och elever är åtskilda men via skärmar kan ha direkt kontakt med varandra.
• Distansundervisning – Undervisning där elever och lärare är åtskilda, men inte har direkt kontakt med varandra.
• Fjärrundervisning tillåts enbart i vissa ämnen.
• Lagändringen föreslås träda i kraft 1 juli 2015