
Markägaren Johan Pensar har än en gång spärrat av en väg som löper tvärs över Löparö. En grupp grannar begär nu hos Kronofogden om handräckning för att öppna vägen igen.
Det var förra fredagen som Johan och Anna Pensar meddelade via Facebook att de skulle låsa två grindar över en väg som löper över deras mark.
Totalt berörs närmare 200 fastigheter av de låsta grindarna, såväl fast– som fritidsboende.
– Avspärrningen gör att vi inte kan ta oss med fordon till vinterbron som är vår väg till fastlandet. Vi kan inte heller ta emot leveranser, köra sopor med fyrhjulingar med mera. säger Bo Gesslein, som har sitt varv på ön.
– Börjar det brinna kan vi få svårt att släcka branden, eftersom vår brandbod inte kan nås från större del av ön.
Han och en grupp andra grannar har nu vänt sig till sitt juridiska ombud för att begära handräckning från Kronofogden för att öppna vägen igen.
Den aktuella sträckan löper tvärs över ön, från ångbåtsbryggan vid Urösundet på Västra Löparö till Byholmen och Arnö på östra sidan. En grind finns på en raksträcka mellan Norrgården och Södergården på mitten av ön. Den andra vid Byholmen på öns östra sida.
För drygt ett år sedan spärrade Johan Pensar vägen för första gången. Då tog det tre månader att öppna vägen igen. Det skedde med hjälp av Kronofogden, efter att den dåvarande vägsamfälligheten begärt handräckning.
Familjen Pensar har även satt upp stängsel runt sin mark som gör att de övriga boende på ön inte kan vandra på stigar över fastigheten.
Konflikten mellan makarna Pensar och den tidigare vägsamfällighetsförening GA 13 har pågått i ett par års tid. Johan Pensar hävdar att vägen som går över hans mark är privat. Samfällighetsföreningens styrelse hävdar att vägen är gemensam.
När vägsamfällighetsföreningen tidigare i år inte betalade en markintrångsavgift till Pensar i tid hävdade han att samfälligheten GA 13 hade upphört och att han är enskild väghållare.
I november i år avslog Högsta förvaltningsdomstolen Thomas Cederholms, ordförande för Löparö tomtägarförening, ansökan om prövningstillstånd i tvisten, vilket innebär att vägsamfälligheten avregistrerades.
– Det spelar ingen roll att den tidigare vägsamfälligheten upphört, säger Thomas Cederholm.
– Äldre underliggande servitut, samfälligheter och förrättningar ger oss ändå rätt att färdas på vägen.
Förutom de låsta grindarna måste de boende på Löparö sedan juni i år hämta sin post på fastlandet. Anledningen är att Johan Pensar anses utgöra ett arbetsmiljöproblem.
Jan Olsson, distributionsområdeschef på Postnord för det område där Löparö ligger:
– Det är kopplat till arbetsmiljön får en av våra anställda. Det finns en tvist mellan vägföreningen och en markägare som inte är löst. Markägaren låter oss inte använda vägarna där ute.
– Under de omständigheterna kan vi inte dela ut post där ute och vår medarbetare kände obehag i sin arbetssituation, så i samråd med vårt skyddsombud bestämde vi oss för den här åtgärden.
Under en kort period i våras var även sophämtningen på ön inställd på grund av vägkonflikten. Det är ännu oklart hur den påverkas av de låsta grindarna.
I en kommentar skriver Johan Pensar:
”Det hela är givetvis tråkigt och hade enligt mitt förmenande gått att undvika. Något jag också arbetat hårt för i de samtal jag haft med samfällighetens styrelse.
Jag har dock nu i efterhand förstått det som att såväl jag som föreningens medlemmar har blivit förda bakom ljuset.
Jag har hela tiden levt i tron att styrelsen förde sina medlemmars talan samt i alla fall någorlunda korrekt återgav de samtal den haft med mig. Så förefaller inte vara fallet. Vi är alla lurade.”
Johan Pensars kommentar angående Postnords beslut att inte dela ut post på Löparö:
”Eftersom vägarna rent juridiskt inte finns kan posten inte använda dem. Det är mycket riktigt.”