För ett år sedan berättade vi om Långviks krydderi på Möja, som tillverkar kryddat brännvin med skärgårdsprägel. Nu kommer det nya sorter.
Joakim Kihlberg som driver det lilla företaget berättade då, i december 2015, att det var svårt att komma in på Systembolagets hyllor. Och ett år senare har det inte blivit lättare, konstaterar han.
– Men några av våra produkter finns på hyllan i butikerna i Mölnvik, Gustavsberg och Vaxholm och det är vi tacksamma för. Det vi nu skulle vilja är att även få gå vidare och möta Stockholmskunder i några butiker.
För små tillverkare är det mycket svårt att passera nålsögat in på Systembolagets butikshyllor. Det är en fråga om att kunna leverera tillräckliga mängder för att bli godkänd av den statliga monopoljätten.
Det handlar också om att kunna visa att kvalitet och efterfrågan är tillräckligt god.
Vad gäller kvaliteten är det och har inte varit några problem under de 15 år som Långviks krydderi har tillverkat kryddade brännsvinssorter. Det är en hantverksmässig, småskalig produktion med basen på Möja, där såväl vanliga konsumenter som välkända restauranger med glädje använt sig av Möja Aquavit och flera av systerprodukterna.
Spriten är bra och kryddningen utmärkt, försäkrar de som provat. Men när det gäller att komma upp i tillräcklig efterfrågan för att Systembolaget ska ta in Möjabrännvinet så är det svårare. Då krävs att många handlar i det så kallade beställningssortimentet, som inte finns på hyllorna utan måste specialbeställas. Eller att den hugade brännsvinsköparen gör sig besväret att gå via det ännu mindre synliga sortimentet som kallas privatimport, där man kan beställa sorter som inte finns alls på systembolaget.
Där står Joakim Kihlberg idag och medger att han saknar en dialog med Systembolaget. Men under tiden har han utvecklat flera nya snapsar i samarbete med några av Stockholms mest anrika restauranger. Den klassiska Stenborgaren hos Operakällaren, Eriks Aquavit på Gondolen, Tennstopets Kryddbrännvin och Gyldene Fredens ”Den Gyldene Snapsen”.
– Det här är jätteroligt och något vi tagit fram tillsammans med restaurangerna, säger Joakim Kihlberg som berättar att det finns planer på att utvidga tillverkningen och förnya utrustningen på Möja.
Han avslöjar också att en ny sort som kommer framöver är en sjörullad Möja Aquavit, där brännvinet kommer att rullas i ekfat, som ska ligga i företagets fina gamla träbåt, byggd på Möja på 1940-talet.
Den sorten och de andra i sortimentet kommer att finnas dels på ett antal krogar, dels i beställningssortimenten på Systembolaget, där det brukar ta cirka en vecka från beställning till leverans.