
Jordbruksverkets nya bidragsregler har inneburit ett totalstopp av bredbandsutbyggnaden i skärgården. Nu försöker byalag att samverka för att åtminstone ha en chans till fortsatt stöd.
Jordbruksverkets nya regler för bredbandsstöd har skapat stora bekymmer på öarna i skärgården. Ett nytt poängsystem som införts gynnar projekt som inom området ansluter 200 eller fler fastboende, något som få öar klarar. När pengarna delades ut senast visade det sig att allt hamnade hos en kommersiell aktör för två projekt på Ljusterö.
– Det lämpar sig inte för tryck, svarar Yngve Hässler ledamot i den ideella föreningen Nämdö fiber, på frågan hur det kändes när de fick beskedet.
Regeländringarna gör att lokala byalag som jobbar med bredband kommer att få det tufft framöver.
– Som regelverket nu är utformat så är det mycket svårt för ideella föreningar att få del av stödet. Det kan inte vara meningen att det ska var så. Byalag och ideellt arbete har tidigare höjts till skyarna. Får regelverket vara kvar kommer byalagen att dö, det är jag helt övertygad om, säger Yngve Hässler.
För att ha åtminstone en chans till pengar i nästa omgång så kommer man nu att försöka gå samman med föreningar på andra öar för att samla ihop tillräckligt många abonnenter.
– Vi tittar på möjligheten att gå ihop för att bli fler än de bofasta som finns i Nämdöskärgården. Ska vi göra detta måste vi ha en juridisk organisation med en gemensam ansökan. Det pågår en diskussion med öar från Ornö till Möja, säger Yngve Hässler, som i dagsläget inte vill berätta vilka öar som diskussionen förs med.
Stödet är inte kopplat till enstaka öar, utan till sammanhängande områden. Det enda kravet är att man inte får utesluta vissa delar inom området.
– När vi har talat med experterna så säger de att det ska vara ett sammanhängande område. Ett sådant område kan i princip ritas från Arholma till Landsort, men det tror jag inte är något vi kommer att gå ut med i det här läget.
På flera öar har man hamnat i en situation där vissa på ön redan fått sitt bredband indraget, medan andra kanske kommer att bli utan. Sista ansökningsdag för nästa beslutsomgång i Stockholms län är den 15 december.
– Vi har en del att stå i, men ger man upp så vet man säkert att det inte blir något, säger Yngve Hässler.
Foto: Gunilla Söderqvist