Allt fler kvinnor har lockats till sportfisket den senaste tiden. Fiskeföreningen Fjällorna, som riktar sig till kvinnor, har fått många nya medlemmar. Frontfiguren Sivan Jansson tror att längtan ut till naturen under en tid då många levt isolerade har bidragit till det ökade intresset.
Sivan Jansson står och fiskar vid en älv i Finland när Skärgården ringer. Hon befinner sig i vårt grannland för att delta som supervisor i flugfiske-VM och berättar att i Finland är det fler kvinnor än män som fiskar. Det kan bero på att kvinnorna under kriget fick ordna med sin egen matförsörjning medan männen var borta.
– Det där tror jag sitter i och går i arv till nya generationer. I Sverige har vi inte varit i krig på väldigt länge, men när man frågar kvinnor i Sverige om hur de började fiska, säger de ofta att ”jag var ute mycket med mormor eller morfar”. Och idag ser man många fler kvinnor som fiskar än när jag började på 80-talet, säger Sivan Jansson.
Hon driver företaget Sivans Fiske, som förutom fiskeutflykter arrangerar föreläsningar och kurser. När hon år 2003 grundade föreningen Fjällorna var det för att skapa en större jämställdhet inom fisket och att locka ut fler kvinnor till våra vatten. Förr i tiden var hon ofta ensam kvinna på fiskemässorna, genom åren har hon och föreningen fått många kvinnor att testa sportfisket och föreningen har nu cirka 400 medlemmar. Idag finns också många kvinnliga förebilder i form av fiskeinfluencers och sponsrade fiskebloggare som Linnea Lönn och Emma Lindgren.
Fjällorna anordnar varje år ett antal aktiviteter runt om i landet men sedan pandemins start har det varit betydligt färre och alla fiskemässor har ställts in. Ändå har fler medlemmar anslutit i år än tidigare och till Sivans flugfiskekurser har fler kvinnor än män anmält sig. Hon tror att det är naturens magiska kraft som bidragit till detta, i en tid av isolering.
– Många jobbar hemifrån och vill komma ut. Man har förstått vad naturen kan ge, jag kallar det för att naturen har läkande krafter. Bara genom att vistas i naturen i fem minuter så sjunker stressnivån i kroppen, säger Sivan Jansson.
Hur får man då fler kvinnor att upptäcka tjusningen med fiske? Sivan Jansson tror att man exempelvis kan anordna aktiviteter där fiske ingår. Under pandemin har vandring blivit väldigt populärt och där kan man även lägga in en fiskeaktivitet, föreslår hon.
– Jag tror också att många tänker mer på vad de äter idag. Man vet vad man får när man fångar sin egen fisk. Under pandemiåret har vi börjat laga mer mat utomhus. Det är många artiklar om olika örter man kan plocka, man syltar och saftar, sådant har ökat. Jag har också blivit kontaktad av många mammor som vill lära sig grunderna i fiske för att kunna ta med barnen ut och fiska, berättar Sivan Jansson.
När barnen är små finns det inga större könsskillnader i fiskeintresset. I tonåren slutar dock många tjejer att fiska och det är då glappet i könsfördelningen börjar synas tydligt. Sivan Jansson har alltid försökt arbeta med att få bort machostämpeln inom sporten men också för att gjuta självförtroende i kvinnorna som fiskar.
– Jag vill att vi ska få en trygghet i att vi kan och klarar oss själva, och min tanke från början var att när vi gör det kan vi sedan gå med i våra hemmaklubbar. Men jag har förstått att ju fler kvinnor vi är som organiserar oss, desto starkare blir vi och vi blir en större maktfaktor. För mig är det viktigt att vi har ett jämställt fiske, men det betyder inte 50-50 utan att alla har samma möjlighet. Idag är det inte så, säger hon och syftar på att till exempel fiskekläder för kvinnor kostar betydligt mer än för män. Detta beror förstås på att man tillverkar mindre serier.
– Ett par vadarbyxor för tjejer kan kosta 3 000 kronor. Vilken ensamstående mamma som är arbetslös har råd med det? Man vågar inte satsa heller, men det är jättekonstigt för vi kvinnor är ju annars kända för att shoppa, skrattar Sivan.
Idag bor Sivan Jansson i Älvkarleby men hon har även fiskat mycket i Stockholms skärgård. Vilket är då favoritfiskeplatsen i våra vatten?
– När jag bodde i Stockholm var vi några tjejer som alltid åkte ut till Ornö för att fiska havsöring, det var ett jättebra ställe. Och ute på Sandarna på Ingarö, där är det fin sandbotten och lätt att vada, säger hon.
Kommer Fjällorna att arrangera några fisketurer här i höst?
– Ja, vi funderar på det. Det skulle ju vara läge i oktober, då är det bra havsöringsfiske, säger Sivan Jansson längtansfullt.
Den som vill veta mer om Fjällorna eller bli medlem i föreningen kan kika på hemsidan www.fjallorna.se