
Två månader efter stormen Alfrida ligger fortfarande telekablarna kvar på marken på Gräskö. Nu har Ingemar Karlsson på ön tröttnat och själv sågat bort de granar som hängt över kopparkabeln. Men jobbet kan vara förgäves.
Ingemar Karlsson, som är en bit över 70 år, är en av dem i skärgården som har fått känna av både el- och teleavbrott på senaste tiden. Han är arg och undrande över Telias och Skanovas hantering av den fasta telefonin, som på Gräskö fortfarande går via kopparkabel.
– Nu har jag just varit ute och sågat ner fem granar som lagt sig över telekabeln. Det kunde Skanovas folk ha gjort när de var härute. Men de skarvade bara ihop telekabeln, som ligger kvar på marken och riskerar att förstöras eftersom den ligger på en väg där vi kör med våra fyrhjulingar, med snökedjor påsatta, säger Ingemar Karlsson, som är fastboende på Gräskö sedan mer än 20 år.
På Telias och Skanovas gemensamma presstjänst säger Inger Gunterberg att det är oklart om den fasta telefonin via kopparkabel kommer att repareras permanent. De två gemensamt ägda bolagen överväger om även Gräskös framtida telefoni ska bli trådlös och gå via mobilmaster, som på flera andra öar i skärgården. En utveckling som startade i större skala redan runt 2010.
Telia utlovar nu driftsäker teknik och bättre samtalskvalitet med sin satsning kallad Framtidens nät, där både telefon och bredband ska ingå till bättre pris än tidigare, sägs det.
Ingemar Karlsson på Gräskö suckar:
– Vad ska man säga? Den fasta telefonen i ledning har fungerat bra härute, även under strömavbrott, så länge kopparkabeln är hel förstås. Den kabeln är dessutom relativt lätt att laga när det behövs. Men med ny utrustning undrar man hur det kommer att gå, till exempel vid längre strömavbrott.
På Telia säger Inger Gunterberg att det finns reservbatterier som ska klara åtminstone fyra timmars strömavbrott. Och att företaget dessutom har möjlighet att använda dieseldrivna reservaggregat vid vissa telestationer och utöver det kan köra ut portabla reservaggregat.
Men frågan är om det kan täcka de telefonbehov som kan uppstå vid stora strömavbrott?
– Vi hoppas att elbolagen tar sitt ansvar och arbetar för ett redundant elnät även i skärgården. Men vi kan inte ta ansvar för att bygga elledningar också, säger hon.
Telia/Skanova kan inte säga hur lång tid det tar att besluta sig för om den gamla kopparledningen ska repareras permanent – eller kanske tas bort helt.
– Det beslutet kommer att bli klart inom relativ närtid, säger Inger Gunterberg.
Närmare besked än så går inte att få från bolaget idag.
På Gräskö funderar Ingemar Karlsson, i väntan på besked, på om han ska ta sig an även uppgiften att sätta upp telekabeln i stolparna igen. Han har tröttnat på att sitta i telefonkö till Skanovas felanmälan.
– Men att klättra i stolpar är väl egentligen inget som en sjuttioplussare ska ge sig på, åtminstone inte på egen hand, säger han.
Fasta telenätet på Svartlöga läggs ner efter Alfrida
Stormen Alfrida orsakade så stora skador på det fasta telenätet på Svartlöga att Telia nu beslutat att inte reparera det. Företaget erbjuder sina kunder att istället ta del av moderna lösningar via mobilnätet.
Ett stort antal av de fasta telefonerna på Svartlöga slogs ut av stormen som drabbade ön mycket hårt i början av januari. Telenätet på ön var redan innan i dåligt skick.
– Vi ser att det är så omfattande skador att vi istället för att bygga upp det igen, med risk att vi får ytterligare en storm och hamnar i samma situation, går vi över till en mycket mer driftsäker mobil teknik, säger Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia.
Kopparnätet på Svartlöga försvinner runt den 20 mars och alla Telias kunder har fått information om beslutet. De har också blivit erbjudna att ta del av någonting som Telia kallar framtidens nät.
– Det bygger på mobil teknik men ska inte jämföras med en vanlig handhållen mobiltelefon. Det här är en hårdvara som är en router både för telefon och bredband, som vi också förstärkt signalmässigt, säger Inger Gunterberg.
Stig Orustfjord är ordförande i Svartlögaföreningen. Enligt honom fungerar det mobila telefonnätet redan väldigt bra på Svartlöga sedan Telia byggde en mast på ön år 2017, efter år av usel mobiltäckning. Han ser därför mest fördelar med att det gamla telenätet skrotas och har heller inget större behov av att utnyttja ytterligare tjänster från Telia, som de kallar framtidens nät.
– Jag tror att de flesta kommer att använda sin vanliga mobiltelefon. Det är ju mycket billigare och man slipper att ha fler abonnemang, säger Stig Orustfjord.
Text: Ingrid Hedman