Årets serviceavgifter, som medlemmarna i Öppen skärgård betalar, hamnar inte hos Öppen skärgård utan ett advokatägt kommanditbolag. För att skydda medlemmarnas pengar i händelse av konkurs, förklarar styrelseordförande Mats Hulth. Men Jan Andersson, Ingmarsö, rekommenderar medlemmarna att bestrida fakturan.
Ansträngningarna för att rädda Öppen skärgård pågår alltjämt och i skrivande stund är utgången fortfarande oviss. Parallellt med att organisationen förhandlar om en ackordsuppgörelse med de företag man är skyldig pengar har Öppen skärgård skickat ut fakturor till medlemmarna på serviceavgiften för 2014. På fakturan anges ett nytt bankgironummer.
– Men bankgironumret går inte till aktiebolaget utan till ett kommanditbolag, berättar Jan Andersson, styrelseledamot i Stiftelsen Ingmarsö Norrgård & skola, en av Öppen skärgårds medlemsorganisationer.
Att betala till någon annan än Öppen skärgård innebär enligt honom en stor risk och Ingmarsöstiftelsen tänker därför bestrida fakturan. Risken finns, menar han, att man kan bli krävd på beloppet två gånger, eftersom man faktiskt inte har betalat till rätt mottagare. Han har utan framgång begärt att få se ett överlåtelseavtal där det framgår att kommanditbolaget har övertagit Öppen skärgårds rätt att kräva in pengarna.
Öppen skärgårds ordförande Mats Hulth förklarar att kommanditbolaget tillhör Öppen skärgårds advokater.
– I det här läget när vi håller på med ackordsförhandlingar med fordringsägarna så lägger vi pengarna på ett speciellt konto som våra jurister har, så att vi har kontroll på dem. Det är för att skydda medlemmarna, om det skulle gå illa på nåt sätt.
Men finns det något överlåtelseavtal som säger att kommanditbolaget har övertagit rätten att kräva in serviceavgifterna?
– Nej, nej, nej, tänk dig situationen att en fordringsägare inte godkänner ackordsuppgörelsen och vill sätta oss i konkurs, då tar de ju medlemmarnas pengar också. Nu är pengarna skyddade. Om vi, hypotetiskt sett, går i konkurs så får de tillbaka pengarna.
Även de pengar man fått in från det kaffeföretag som tillsammans med ett båtcharterföretag ska ta över verksamheten i Glashuset på Strandvägen, finns på detta konto, uppger Mats Hulth.
– Och det kontot attesterar jag. Inga utbetalningar sker från det utan mitt godkännande, och när ackordsförhandlingarna förhoppningsvis är klara om nån vecka förs pengarna över till Öppen skärgårds vanliga konto.
Dagen efter att Skärgården talat med Mats Hulth (i förra veckan) skickar Öppen Skärgårds vd Bisse Alm ett mejl till medlemmarna. Det nya bankgironumret går till ett klientmedelskonto, förklarar hon, och syftet är att säkerställa att avgifterna ”bara används till vårt fortsatta arbete för att leverera medlemsnytta.”
Varken mejlet eller Mats Hulths förklaringar lugnar dock Jan Andersson, som till vardags arbetar med styrelse och företagsledningsutveckling i både Sverige och internationellt – och har stor erfarenhet av obeståndsfrågor.
– Absolut inte. En konkursförvaltare skulle förmodligen väcka talan om återvinning från det här kommanditbolaget.
Med andra ord: även om pengarna finns på ett annat konto så tillhör de Öppen skärgård och ska vid en konkurs räknas in i konkursboets tillgångar, inte återbetalas till medlemmarna.
Dessutom, menar Jan Andersson, kan en konkursförvaltare driva krav på betalning från medlemmar som betalat till fel konto.
– Då måste jag visa att jag har gjort rätt. Skulle de driva det här så är det nog så att man får betala två gånger.
Ett annat problem uppstår om Öppen skärgård inte levererar de tjänster man betalat för.
– Då kan jag inte rikta något krav mot det här kommanditbolaget. Jag kan fortfarande bara rikta mina krav på leverans till Öppen skärgård.
Stiftelsen Ingmarsö Norrgård och skola kommer att bestrida fakturan och han rekommenderar övriga medlemmar att göra detsamma.
– Det här är en röd lampa som tänds.
Experterna tveksamma till Öppen skärgårds upplägg
Skärgården har kontaktat ett flertal jurister – men ingen vågar säkert säga om medlemmarnas pengar verkligen är skyddade genom det upplägg som Mats Hulth beskriver. Däremot tonar de ner risken att medlemmarna skulle kunna bli krävda på pengarna två gånger.
Jon Kihlman är advokat och doktor i handelsrätt.
Finns det finns någon risk att man kan bli krävd på pengarna en gång till för att man har betalat till kommanditbolaget och inte Öppen skärgård?
– Om Öppen skärgård på fakturan säger att medlemmarna ska sätta in pengarna på det här kontot så blir man inte skyldig att betala en gång till. När jag har betalat till kommanditbolaget så har jag betalat, som man säger, med befriande verkan.
Han påpekar dock att det som alltid är en tolkningsfråga huruvida informationen på fakturan är tillräcklig.
– Men jag har svårt att se att man skulle kunna komma till en annan slutsats.
När det gäller frågan om medlemmarnas serviceavgifter på detta sätt är skyddade vid en eventuell konkurs, och alltså kan återbetalas, vågar dock ingen av de experter som Skärgården kontaktat ge något entydigt svar på.
Per-Olof Lindh är enhetschef för konkurstillsyn vid Kronofogdemyndigheten:
– Man skulle kunna tänka sig att konkursförvaltaren kan driva en återvinning mot kommanditbolaget.
Vilket innebär att konkursförvaltaren kräver att pengarna ska ingå i konkursboet och inte återbetalas till medlemmarna.
– Men jag vågar faktiskt inte svara på det, i alla fall inte med någon större säkerhet. Det här är nog något som i så fall får prövas.
När det gäller så kallade klientmedelskonton, som det enligt Öppen skärgårds interna mejl är fråga om, har advokatfirman redovisningsskyldighet mot huvudmannen, alltså Öppen skärgårds aktiebolag.
– Men frågan är om aktiebolaget går i konkurs, vem ska då advokaten redovisa medlen till?
Skärgården har, förutom Per-Olof Lindh, även varit i kontakt med en före detta konkursförvaltare, en åklagare vid ekobrottsmyndigheten och en advokat och frågat vad de anser om Öppen skärgårds upplägg. Ingen av dem törs uttala sig säkert om medlemmarnas pengar på detta vis är skyddade, det finns helt enkelt för många osäkerhetsfaktorer.
Per-Olof Lindh igen:
– Det är klart att om Öppen skärgårds advokat är garvad och har varit med förr så har han säkert tänkt på det mesta, men jag vet inte om jag skulle våga garantera det.
Bakgrund/ÖPPEN SKÄRGÅRD
• Öppen skärgård AB har stora skulder och hotas av konkurs. Ackordsförhandlingar om en uppgörelse med de fordringsägare man är skyldig pengar pågår.
• Öppen skärgård AB är ett helägt dotterbolag till Öppen skärgård ekonomisk förening som ska verka för att utveckla besöksnäringen i Stockholms skärgård. För Öppen skärgårds tjänster betalar föreningens medlemsföretag en årlig serviceavgift.
• Förutom turistbyrån i Glashuset på Strandvägen i Stockholm driver man bland annat en hemsida där besökare kan boka resor och paket.
• Om ackordsförhandlingarna lyckas kommer ett bolag som delägs av kaffeföretaget Monteriva att gå in med pengar och överta driften av verksamheten i Glashuset på Strandvägen i Stockholm.