
En omfattande markbrand släcktes i förra veckan på Bredskär söder om Nämdö.
– Det hade kunnat bli allvarliga konsekvenser om det inte hade upptäckts, säger Per Fjärdhäll som var först på plats vid branden.
Vid 14.30-tiden på måndagen i förra veckan plingade det till i Per Fjärdhälls mobiltelefon: brand i terrängen på Furuskär, stod det i sms:et.
– Jag och min sambo Stina tog med oss brandpump och slang och åkte ner, berättar Per som bor på Gillinge i Nämdöskärgården och tillhör det lokala brandvärnet.
Visserligen finns det flera öar i området som heter Furuskär, men Per chansade rätt: på Furuskär–Bredskär sydost om Villinge brann det för fullt, lågor slog upp både på marken och i buskage.
Per var först på plats men fick snart hjälp av kollegor från Nämdös brandvärn. Inom en halvtimme från det att han fått larmet var släckningsarbetet igång.
– Det var lite dramatiskt i början innan vi fick kontroll över situationen.
Under eftermiddagen hade vinden tilltagit, vilket försvårade släckningsarbetet.
Efter ett tag fick man förstärkning från brandstationerna i Dalarö och Åkersberga som skickade dit var sin brandbåt, samt sjöpolisen.
– Som mest var vi nog en 25–30 personer på plats, varav hälften jobbade med släckningsarbetet.
Vid 18-tiden var branden i princip släckt men Nämdö brandvärn var kvar och eftersläckte under kvällen liksom morgonen därpå. Per uppskattar det brandhärjade området till ungefär 150 x 150 meter.
– Det kommer att repa sig, säger han.
Området tillhör banken SEB:s rekreationsstiftelse, där Per är tillsynsman. Det finns ett uthyrningshus och några uthus på ön.
– Det var väl några hundra meter kvar till dem.
Ön är en populär natthamn för fritidsbåtar och en grupp kanotister sågs i området dagen innan – men vad som orsakade branden vet man inte. Fast spåren efter den hoppas han ska bli en påminnelse för öns besökare, om att de ska tänka sig för innan de eldar eller grillar.
– Även om det har regnat kan det vara torrt nere i mossan.
Det var kustbevakningsflyget som upptäckte branden och slog larm.
– Det hade kunnat bli allvarliga konsekvenser om det inte hade upptäckts. I värsta fall hade den kunnat sprida sig till bebyggelsen, säger Per Fjärdhäll.