Fisket av sill, strömming och skarpsill i nästan hela Östersjön certifieras nu som hållbart av organisationen MSC. Det ska innebära att bestånden är livskraftiga och att fångstmetoderna medför minimal påverkan på havsmiljön. Men beslutet får hård kritik.
Den 30 juni kom beskedet från Marine Stewardship Council (MSC) att det svenska sill- och strömmingsfisket, som 2019 stod för 67 procent av hela Sveriges fisk- och skaldjursfångst, är certifierat som hållbart.
MSC:s standard för hållbart fiske utgår ifrån tre områden: hållbara fiskbestånd, minimera påverkan på miljön samt god fiskeförvaltning. Utifrån 28 uppsatta kriterier genomförs certifieringen av en oberoende tredjepart.
– Det känns bra att äntligen vara i hamn med certifieringen. Vi har genomgått en lång och rigorös process, där vi samlat vetenskaplig fakta och andra underlag för att visa att vi lever upp till MSC:s standard. Vi hoppas och tror att detta också kan leda till en ökad efterfrågan och konsumtion av sill, säger Anton Paulrud, vd på den svenska pelagiska producentorganisationen SPFPO, i ett pressmeddelande.
Men beslutet har väckt rejält med kritik efter vårens larm om att det industriella pelagiska fisket har kraftig påverkan på fiskbestånden längs Östersjökusten. Bland annat har rapporteringen gällt att trålare tar stora mängder fisk på platser nära kusten där fisken samlas inför lek, vilket resulterat i att till exempel Stockholms skärgård tömts på strömming. Enligt en nyframtagen rapport från Sportfiskarna visar arten tydliga tecken på överfiske i Bottenhavet, bland annat eftersom fiskarna blir allt mindre och könsmognar allt tidigare.
“Ett märkligt beslut”, “Ett stort svek mot fisken”, “Ni godkänner detta århundrades värsta rovfiske”, är några av kommentarerna som riktats mot MSC på sociala medier i samband med beslutet från såväl yrkesfiskare som organisationer.
– Certifieringen av det pelagiska sillfisket är mycket märklig med tanke på den rådande situationen i Östersjön. Längs våra kuster borde stor försiktighet vidtas för att inte riskera ännu större problem i framtiden. Man borde snarare dra ner på det storskaliga foderfisket istället för att ge det grönt ljus och legitimitet inför gemene man, säger John Kärki hos Sportfiskarna till Fiskejounalen.
Länsfiskekonsulent Henrik C Andersson är för närvarande på semester och har inte kunnat nås, men har sagt till Fiskejournalen:
– Efter vårens och försommarens diskussioner är detta ett helt obegripligt beslut av MSC. Jag har inget förtroende för den organisationen längre. Efter att ha granskat MSC:s egna certifieringsmanualer så tycker jag att det strider mot deras egna certifieringsprinciper.
I en intervju med Baltic Eye Östersjöcentrum vid Stockholms universitet bemöter Linnéa Engström, programdirektör vid MSC, kritiken. Bland annat anser hon att många missuppfattat certifieringsförfarandet.
– Man måste komma ihåg att MSC-certifieringen är vetenskapligt driven. Den tar hänsyn till lagar, regler och den vetenskapliga kunskap som finns. Vad säger ICES? Vad kan vetenskapen med säkerhet säga i dag? Något annat kan en sådan här certifiering inte ta hänsyn till. Den kan inte ta hänsyn till en diskussion om att flytta ut en trålgräns, eller en diskussion om huruvida sillen och strömmingen består av olika delbestånd eller inte, säger hon.
Hon menar också att en certifiering ger möjlighet att löpande hålla koll och ställa villkor på fisket, som årligen kommer granskas.
Läs hela Linnéa Eng-ströms svar på https://balticeye.org/sv/-hallbart-fiske/msc-markt-sillfiske/.
FAKTA
• Utöver Sverige ingår även Danmark, Estland och Tyskland i fisket som nu
certifierats. Finland har redan ett MSC-certifierat fiske på beståndet.
• Certifieringen gäller i fem år och ska årligen utvärderas
• Det MSC-certifierade fisket förekommer i hela Östersjön utom i zon 22-24 vilket är det område som är söder om Skåne. Ingen av de pelagiska trålarna fiskar i Stockholms skärgård då det är förbjudet.