Sedan november förra året driver kyrkan en öppen förskola i Sockenstugan på Blidö. Varje vecka kommer föräldralediga mammor och pappor hit med sina barn för att umgås och bryta isoleringen som annars lätt uppstår som småbarnsförälder. Många gläds också över att det just nu pågår en babyboom på Blidö, en ö där snittåldern bland de fastboende är 59 år.
Klockan har slagit nio och öppna förskolan, som huserar i Sockenstugan strax bredvid kyrkan, har precis öppnat. I de rymliga lokalerna finns ett färgglatt lekrum och en stor matsal där det doftar härligt av nybryggt kaffe och hembakta kanelbullar. Vanligtvis brukar det vara 10-12 barn med mammor och pappor här; idag är det bara sex barn i åldrarna sex månader till tre år. Bland klossar, leksaksbilar, mjukisdjur och utklädningslådor leker Vera, Oskar, Alicia, Douglas, William och Lovisa medan deras föräldrar dricker kaffe och småpratar.
Sedan Katarina Egelin började driva verksamheten här på fredagar har det varit full rulle. Ibland kommer också barnen från öns förskola Uteleken hit på besök och i förra veckan startades en ny gruppträff på tisdagar med temat sång och musik.
Katarina sitter med i församlingsrådet i Blidö församling och där hade man länge pratat om att sätta igång med en barnverksamhet på ön. Nu när ön upplever något av en babyboom kände man att tiden var inne.
– Det är ju jätteroligt, och vi hoppas förstås att det ska komma ännu fler barn, säger Katarina, som själv är mamma till en tvååring och en åttaåring, och fortsätter:
– Att sitta hemma en hel fredag med två barn kan bli lite jobbigt, och har du större barn som är vana vid att vara ute en hel dag, åka pulka och gå promenader blir de lätt understimulerade. Sedan är det ju roligt för oss vuxna att träffas också. Den här tiden på året finns inga andra mötesplatser; man kan ju liksom inte sitta och hänga tillsammans på Ica.
Idag är det bara en pappa här med sitt barn och det är ingen slump – enligt Katarina är det främst kvinnorna som tar ut den formella föräldraledigheten bland paren på ön.
– Det är nog olika från familj till familj, men de som bor här ute har oftast ett företag som antingen handlar om bygg eller hantverk, och då är oftast papporna ute och jobbar medan mammorna arbetar hemifrån och sköter ekonomin. Därför blir det för det mesta mamman som kommer hit med barnet. Men jag tror att man är mer spontant pappaledig här och många gånger funkar det, för är du egenföretagare bestämmer du ju själv över din arbetstid, säger hon.
Pär Thunfors har varit pappaledig sedan i höstas och kommer till öppna förskolan med sin tio månader gamla dotter Vera varje tisdag och fredag. Han tycker att det är toppen för dem båda två att komma iväg och få lite miljöombyte.
– Det här är veckans höjdpunkt, skrattar han.
Det var för drygt två år sedan som Pär och hans sambo tog steget och flyttade till Blidö. Han tycker att det har varit lätt att lära känna nya människor på ön, både småbarnsföräldrar och andra, och överlag har hans förväntningar på skärgårdslivet överträffats.
– Det här var något som vi båda verkligen hade drömt om och vi trivs jättebra. Det blev också lättare än vad man vågat hoppas på när det gäller att hitta jobb, säger Pär som nyligen fått anställning på en turistanläggning på en ö lite längre söderut. Till sommaren börjar Vera på förskolan Uteleken men Pär hoppas att kunna vara hemma med henne så mycket som möjligt innan dess.
Vi vuxna slår oss ner i matsalen för att fika medan barnen fortsätter att bygga torn med klossar, leka kull och rejsa runt med gåbilar mellan rummen. Ämnena som avhandlas vid bordet kretsar främst kring livet som småbarnsförälder i skärgården och vad man kan förvänta sig som öbo i form av utbud och service. Det talas om förlossningsvården och föräldrarna är eniga om att det borde öppnas ett nytt BB i Norrtälje med tanke på att kommunen är i ett expansivt skede med många inflyttade barnfamiljer. Idag får Blidökvinnorna åka till Danderyd eller Uppsala för att föda barn. En av mammorna berättar att hon hade förberett i bilen med handdukar i baksätet ifall hon inte skulle hinna till sjukhuset i tid.
Vad gör man då som höggravid på en ö utan broförbindelse när värkarna kommer mitt i natten?
– Man får åka ner till färjan och säga ”hej jag ska föda barn” och då åker de direkt, när som helst på dygnet. Det är inte så att du behöver vänta tills klockan slagit hel eller halv. Men det är en del som fött hemma för att de inte hunnit in. Sedan finns ju ambulanshelikoptern också, i värsta fall.
På Blidö fanns fram till i höstas en BVC på vårdcentralen, men när barnsköterskan gick ner i arbetstid lades det ner och eftersom man trots det ökade barnantalet på ön ansåg att underlaget var för tunt har det inte anställts någon ny. Gravida och nyförlösta kvinnor hänvisas därför till Norrtälje eller Bergshamra MVC respektive BVC. Föräldrarna runt bordet tycker dock att man inte kan kräva för mycket när man lever på en ö.
– Bor man i skärgården kan man inte räkna med att få samma service som i stan. Man har gjort ett aktivt val när man bosatt sig här. Vill man ha något får man fixa det själv.
– Lite av tjusningen med att bo här är ju också att det är lite ”off”.
Alla är de tacksamma över att öppna förskolan har startats och tycker att de initiativ som tas för att få igång nya aktiviteter brukar mötas med entusiasm bland öborna.
– De bofasta är väldigt positiva till allt vi gör. Är det någon som vill starta barnverksamhet stöttar man istället för att gnälla på det som inte finns.
– Ja, och förväntningarna här är väldigt låga. Eftersom vi inte har någonting krävs det bara att någon låser upp en dörr och kokar kaffe, så det är fantastiskt. Man blir väldigt tacksam för det lilla.
– Jag tycker verkligen att det är att höja nivån, att kaffet är kokat. Jag hade förväntat mig att få ta med mitt eget kaffe, säger en av föräldrarna och alla brister ut i gapskratt.