
Det var den höga farten i kombination med en gir som orsakade en olycka med RIB-båt vid Nacka strand i augusti 2016. Det slår nu Statens Haverikommission (SHK) fast i sin slutrapport. Samtidigt rekommenderas att RIB-charterbranschen ses över ur ett större perspektiv.
Den 25 augusti 2016 avgick en RIB-båt från ett charterbolag från Strandvägen för att köra tio passagerare till Grinda. Utanför Blockhusudden ökades farten och kort därefter mötte båten en Waxholmsbåt. Vid landningen i svallvågorna uppstod ett kraftigt ryck, varpå en person skadades i ryggen och fick föras med ambulans till sjukhus. Känningarna efter olyckan kvarstod i tio månaders tid, enligt personens utsago.
Nu slår Haverikommissionen fast i sin slutrapport att anledningen till olyckan var ”den alltför höga farten om 35 knop i kombination med en gir vid mötet med svallvågorna. Bidragande orsak var brister i planeringen av resans inledande del i hög fart inkluderat den utelämnade uppvärmningen av passagerarna.”
Utredningen konstaterar även att det inträffar oproportionerligt många skador med just RIB-båtar jämfört med andra delar av den civila sjöfarten, sett till passagerarantalet. Därför har SHK valt att även titta på faktorer som inte haft en direkt inverkan på just denna olycka, till exempel tillsyns- och utbildningsfrågor, behörighetsfrågor och generella rutiner avseende RIB-båtar.
– Vår syn är att det i den här branschen finns behov av riskbaserad tillsyn, säger Rikard Sahl, utredare på SHK.
Transportstyrelsen håller för närvarande på och förändrar tillsynen för det mindre tonnaget, till exempel taxi- och RIB-båtar, till att i högre grad utgöras av egenkontroller.
– Men vi tycker att man som ägare till en båt måste veta att tillsynsmyndigheten kan komma att titta på den fysiskt. Transportstyrelsen har ännu inte en plan för ett realistiskt inspektionsintervall, trots att de här reglerna håller på och träda i kraft.
Bland övriga rekommendationer nämns olämpligheten i att anordna så kallade “överraskningsresor” med RIB-båt.
– Den som bokar en resa till exempel för sin personal, bör informera på förhand så man har en chans att hoppa av innan man kommer ner på kajen. Det är en stor skillnad på de som är taggade på det här, kontra de som blir överraskade. Åker man RIB måste man vara vaksam och hänga med, menar Rikard Sahl.
SHK ser även ett behov att utvidga den rapporteringsplikt som gäller vid olyckor och tillbud till sjöss och rekommenderar därför Näringsdepartementet att se över regelverket.
– Idag är det bara befälhavaren som är skyldig att rapportera olyckor till sjöss och alla vet att det är en stor underrapportering. Vi tycker att rapporteringsplikten bör utökas och likna den som gäller för luftfarten.