Reglerna kring bygglov och strandskydd måste förändras – annars kommer Ornös vision om en fördubblad befolkning bara att förbli en dröm.
Det säger Per-Erik Åkerman, ordförande för Ornös hembygdsförening Ornöborna. Nu har föreningen bestämt sig att prioritera arbetet med att försöka förändra byggreglerna.
– Vi kommer att göra allt vi kan för att trycka på kommunen, regionen och regeringen, säger Per-Erik Åkerman, som själv är aktiv i Liberalerna i Haninge.
Påtryckningarna kommer att ske på egen hand. Ornöborna har lämnat Skärgårdens Intresseföreningars Kontaktorganisation (SIKO) efter några års medlemskap.
– Vi tycker inte Siko har jobbat särskilt hårt för oss i södra skärgården. Vi har inte sett röken av dem här, säger Per-Erik Åkerman.
Varför tror du ni kan lyckas bättre på egen hand?
– Det här är vår fråga, som jag anser att vi sköter effektivare, med kortare beslutsvägar, om vi driver den på egen hand.
Ornövisionen har funnits i ett par år. Den bygger på en enkätundersökning som gick ut till 500 personer, med svarsprocent på 60 procent. Utifrån svaren gjorde Ornö en plan. Ett av de viktigaste målen var att den fasta befolkningen skulle öka till 400-600 personer – från dagens antal på cirka 260 personer. Men då måste markägarna stycka av tomter och bygga fler fastigheter. De fyra stora markägarna på ön stod bakom en sådan utveckling, men reglerna för bygglov och strandskydd omöjliggör alla satsningar, menar Per-Erik Åkerman.
– De ligger som en våt filt över alla drömmar, säger han.
– Det är nästan omöjligt för människor som bor strandnära och som vill ha en brygga och en butik vid strandkanten att få tillstånd till det.
– På samma sätt är det svårt att få bygga en attefallare på en befintlig strandnära tomt för att ge plats för barnen att flytta in.
Helst skulle Per-Erik Åkerman se att kommunerna fick avgöra frågor kring strandskyddet på egen hand, utan möjlighet till överprövning hos länsstyrelsen.
– Vi måste skala ner på byråkratin och snabba på tillståndsgivningen, säger han.
Text: Jonas Hållén