
Statens fastighetsverk har fått ett positivt planbesked om att pröva en ändring av detaljplanen på Öja. Kritiker befarar nu att marken med Landsorts by styckas av och att området exploateras.
Nynäshamns kommun har beslutat att avsluta sitt samarbete med Statens fastighetsverk, SFV, om utvecklingen på Öja. Istället har SFV ansökt om en planändring för att möjliggöra friköp av mark samt nya byggrätter på södra delen av ön. Idag ägs marken av SFV och de flesta husen av enskilda privatpersoner. Planerna på en avstyckning av fastigheten har väckt kraftiga reaktioner och splittrat boende och husägare på ön.
– Sedan Gustav Vasas tid har Landsort befolkats av lotsar. Det är en gammal fin miljö. Tanken med den detaljplan som finns är att bevara den kulturmiljö som funnits sedan urminnes tider. Nu är vi rädda att det blir som på Smögen att gamla uthus bebyggs och blir ett rent sommarnöje av Landsort där gamla miljön försvinner, säger Bo Tyrefors, ordförande i Södra skärgårdens intresseförening, som engagerat sig i frågan.
Mattias Miksche, ordförande i Landsort arrendatorförening, förnekar bestämt att det skulle handla om en exploatering.
– Det enda vi arrenderar är plätten mark under våra hus, och detta kostar idag upp till 37 000 kronor om året i hyra. Där hör du anledningen, det är svindyrt! År 2000 var snittarrendena 2000 kronor per år, nu har flera på ön tvingats sälja för att de inte har råd med arrendena.
Björn Öberg är en av de fastboende på Öja som vänder sig mot planerna, som han menar innehåller en rad oklarheter.
– Huvudsakligen är min reservation att man inte har utrett vad friköpet av arrendena innebär. Vi vet inte vad vi erbjuds att köpa, till vilket pris eller villkor. Man vill även sälja hyreslägenheterna på ön där flertalet av fastboende på ön bor. Medelåldern är hög och med nya innehavare kommer det bara att bli fritidsboende där och då dör ön. Det menar jag att man måste titta ordentligt på.
Nynäshamns miljö- och samhällsbyggnadsnämnd har gett SFV ett positivt planbesked om att pröva en ändring av detaljplanen. Ett villkor i beslutet var att prövningen ska föregås av en konsekvensutredning. Kommunalrådet Daniel Adborn (L), säger att det arbetet pågår.
– Det är väldigt viktigt att det görs. Vi är medvetna om att det är en känslig miljö och vi värnar om att Landsort ska kunna utvecklas och ser det som positivt om det finns möjlighet för fler fastboende.
Mattias Miksche menar att en enkätundersökning visar ett stort stöd för friköp bland både fritidshusägare och bofasta på ön.
Som ett alternativ till friköp har frågan om att Nynäshamns kommun skulle köpa marken diskuterats, något kommunen dock sagt nej till. Varken Mattias Miksche eller Björn Öberg utesluter en lösning där en ny markägare tar över efter SFV. Ett annat möjligt alternativ är ett kollektivt friköp av marken, något som SFV sagt nej till.