
Trots att två brandmansstyrkor larmades till branden på Tynningö för tre veckor sedan var det bara den ena styrkan som kom fram.
Färjerederiet, som ska köra räddningstjänsten till ön, medger att rutinerna behöver bli bättre.
I början av februari brann ett varv ned till grunden på norra Tynningö, vilket Skärgården tidigare berättat. En brandmansstyrka från Värmdö larmades primärt samtidigt som en styrka från Vaxholm kallades in som förstärkning. Men det var bara brandbilen från Värmdö som kom fram. Brandbilen från Vaxholm blev stående på kajen vid färjeläget på Vaxön.
– I normalfallet är det upp till larmcentralen att besluta vilka färjor som ska dras till ett visst larm. Men rutinen som ligger är att om tynningöfärjan är i trafik ska räddningstjänsten i första hand gå den vägen, vilket de också gjorde i det här fallet, säger Magnus Ihrfors, distriktschef på Färjerederiet.
Trots att färjeläget vid Höganäs brygga är specialbyggd för att färjerederiet ska kunna bistå räddningstjänsten vid larm på Tynningö beordrades brandbåten Fenix att plocka upp brandmännen vid Vaxholm. Båten gick senare på grund och brandmansstyrkan kom aldrig fram till eldsvådan.
Magnus Ihrfors säger att Färjerederiet nu ska se över sina rutiner över vilken färja som ska användas vid larm då båda färjorna på Vaxholmsleden och Tynningöleden är i trafik.
Enligt ett rykte på ön var det på grund av att vattenståndet var 27 centimeter över det normala som färjan från Vaxholmsleden inte användes. Det stämmer dock inte, säger Magnus Ihrfors.
– Om vattenståndet är över det normala ska det inte spela någon roll. Däremot om vattenståndet är under det normala kan vi inte lasta av brandbilen på ett säkert sätt vid Höganäs brygga.
Magnus Ihrfors säger att situationen vid larm på Tynningö inte är optimal varken för Färjerederiet eller räddningstjänsten.
– Det finns absolut ett behov av att förbättra rutinerna mellan Färjerederiet och larmcentralen vid larm, säger han och fortsätter:
– Det bästa vore om vi kunde trafikera Tynningöleden dygnet runt, vilket också är normalfallet vid en ö som saknar landförbindelse. Då skulle det aldrig vara några tveksamheter över vilka färjor som används vid exempelvis brandlarm.
Att göra en treskiftsled av Tynningöleden, det vill säga att den trafikeras dygnet runt, är enligt Magnus Ihrfors den mest optimala lösningen för alla parter.
– Det är en fråga som utreds just nu men det är för tidigt att säga när eller om det är möjligt att göra. Bland annat behöver vi en fastställd vägplan.