Blåmusslorna i Östersjön har halverats i vikt sedan 90-talet, visar ny forskning. Det kan få effekt på bland annat havsreningen.
Östersjömusslorna är redan från början små till sin natur – ungefär längden på en lillfingernagel. Men de blir allt mindre, visar en studie från Stockholms universitet där man studerat miljöövervakningsdata sedan 1990-talet.
Orsaken tycks vara förändringar i musslornas föda, bestående av växtplankton som i sin tur påverkats av klimatförändringarna. Mer cyanobakterier i vattnet och mer partiklar från land lämnar avtryck i musslorna och sammanfaller med en minskning i musslans vikt.
Däremot är musslorna betydligt fler nu, ibland upp till 1 000 musslor på en kvadratmeter jämfört med cirka 500 på en kvadratmeter tidigare.
Minskningen i storleken hos musslorna kan dels få konsekvenser för de fisk- och fågelarter som har musslor som föda. Men även musslornas roll när det gäller att rengöra havet från partiklar och bekämpa övergödning kan påverkas. Sammantaget filtrerar Östersjöns blåmusslor nästan hela Östersjöns vattenvolym varje år.
– Att det är fler musslor i Östersjön kan nog till viss del kompensera för att de blivit mindre, men det är troligt att viktiga funktioner som vattenfiltrering har minskat, och det kan leda till grumligare vatten, säger Agnes Karlsson, biträdande professor vid institutionen för ekologi, miljö och botanik (DEEP) vid Stockholms universitet.
Studien är baserad på kontinuerlig miljöövervakning och insamling av prover av både musslor och växtplankton från 1993 till 2016:
– Vi vill understryka betydelsen av långsiktig miljöövervakning. Om vi inte hade övervakat blåmusslorna skulle vi inte ha vetat att denna nyckelart i Östersjön har minskat så mycket i vikt, säger Agnes Karlsson.