
Den äldsta var 92 år, den yngsta endast tre månader. Människor från Rumänien, Irland, Syrien och Sverige samlades en helg i början av oktober på Finnhamn för att komma ur sina bubblor och integreras med varandra. Bakom arrangemanget stod privatpersonen Simon Vinokur som vill få fler att upptäcka hans barndoms skärgård.
– Det är bra för inkluderingen att alla har tillgång till alla delar av Sverige.
Simon Vinokur startade 2015 föreningen Integrationssegling, som syftar till att fler icke-svenskar ska få uppleva båt- och skärgårdsliv och numera drivs som en båtklubb ansluten till Svenska Båtunionen. Sedan dess har han hunnit med att dra igång fler integrationsinitiativ. 2018 startade han gruppen Mirumirupliff* och började lägga upp evenemang på Facebook. Bland annat har han ordnat en utflykt till Birka vikingastaden, sightseeing på Stockholms vattenvägar och besök i Stadshustornet.
I början av oktober tog han med sig 21 personer i vitt spridda åldrar och nationaliteter ut för att njuta av en skärgårdshelg på Finnhamn.
– Jag insåg att om man inte varit i skärgården eller använder naturen på det sätt vi ofta gör i Sverige så är man inte bekant med konceptet att “bara vara” som det ofta handlar om. Att åka ut och göra ingenting.
För att underlätta “baravarandet” hade Simon Vinokur styrt upp några aktiviteter med främsta fokus att vandra runt på ön och samtala med varandra.
– Det blev jättelyckat! Enda svårigheten var nog matlagningen, det var inte helt enkelt att få 21 personer att laga mat ihop. Men det blev successivt mer strukturerat, skrattar Simon Vinokur.
Varför drog du ihop denna helg?
– Dels för att många från andra länder inte känner till vår natur eller ens vet att vi har en skärgård, dels att låta människor träffa andra som man kanske inte brukar träffa i vanliga fall och komma ur sina bubblor. Men även för att Finnhamn är ett ställe jag själv har starka minnen från som barn, jag brukade åka dit med min mamma. Eftersom jag inte har egna barn vill jag gärna föra det vidare på något sätt, så då passar jag på.
Till skillnad från ett enkelt språkcafé, är det en fördel om man också får en upplevelse på köpet, menar Simon Vinokur.
– Det ger någonting annat också än att man bara pratar. Och jag har lärt mig nu att det tar en stund för folk att bli bekväma med varandra.
Vad händer härnäst?
– Nu kommer Mirumirupliff att läggas på hyllan ett tag, för nu startar jag en ny integrationsförening med fokus på kultur som heter Kultimera. Men vi kommer säkerligen ut i skärgården igen.
* Namnet Mirumirupliff kommer ifrån ordet mirumiru som betyder bubbla på språket maori, och ordet ”pliff” som är ljudet när en såpbubbla spricker.