Tycker du att kommunen ska dra tillbaka beslutade samt stoppa planerade nedläggningar och centraliseringar av förskolor och skolor till dess att man haft en riktig dialog och gjort grundliga konsekvensanalyser? Så lyder frågan som Värmdöborna nu på söndag ska rösta om och som engagerat många i kampen om ö-skolorna.
I april bestämde Värmdös kommunfullmäktige att den kommunala folkomröstningen skulle genomföras till hösten. Detta efter att föreningen Värmdös samlade föräldrar tidigare i år överlämnat en lista med namnunderskrifter till kommunen, där man efterlyste en möjlighet till folkomröstning i frågan om samlokalisering av förskolor och skolor.
Inom Värmdös samlade föräldrar anser man att skolförändringarna präglats av stor tidspress, bristfällig förankring och bristfälliga konsekvensanalyser. Man vill att kommunen ska dra tillbaka besluten om förskolorna och skolorna tills man fått till stånd en riktig medborgardialog och gjort ordentliga konsekvensanalyser.
– Det som är relevant i frågeställningen är: tycker du att det här borde ha skötts på ett bättre sätt? Ett ja blir en tydlig signal till politikerna: ni måste verkligen föra en dialog med medborgarna i stora omorganiseringar i skolan istället för att komma med färdiga lösningar. Vi som engagerat oss har fått upplevelsen av att totalt utestängas från inflytandeprocessen, och frågan är om man verkligen vill att det är så det ska gå till, oavsett vilken fråga det gäller i kommunen, säger Pernilla Alexandersson, som är en av initiativtagarna bakom folkinitiativet och ordförande i föreningen.
De senaste veckorna har ett mjukisdjur i form av en uggla turnerat runt i kommunen för att symbolisera folkomröstningen och väcka människors engagemang i skolfrågan via sociala medier. Ugglan Wilgot har besökt både fastlandet och öarna med hjälp av såväl olika kända Värmdöprofiler och politiskt aktiva som privatpersoner. Syftet var att symbolisera barnperspektivet och använda stafettmetodiken för att visa hur stor kommunen är. Pernilla Alexandersson tycker att insatsen har gjort att de boende i Värmdö kommun börjat prata mer med varandra och fått en större förståelse för de olika levnadsvillkor och utmaningar som finns.
– Vi ville få samtalet kring det här att bli mer demokratiskt och generationsöverskridande, men också överskridande mellan skärgård och fastland. Det tycker jag att vi har lyckats med, säger hon.
Varje person som tagit emot ugglan har fått berätta sitt perspektiv på utbildning, skola och familjeliv i Värmdö kommun. Samtidigt vill Värmdö samlade föräldrar visa på folkomröstningens komplexitet.
– Det är en svår folkomröstning för den berör allt från en levande skärgård och närhet till förskola till friskolor och kommunala skolor. I grunden handlar det om en tillit till vårt politiska ledarskap. Det var därför vi grundade Värmdös samlade föräldrar, för att få till en ökad delaktighet i ett större perspektiv. På sätt och vis har vi nu lyckats ena Värmdö kommun med skolfrågan som bas, säger Pernilla Alexandersson.