
Fotografen Jeppe Wikström är aktuell med boken ”Stockholm – vattnet, öarna och staden”, som han skapat tillsammans med förre stadsarkitekten Per Kallstenius. Den tegelstenstunga boken på 340 sidor som är fylld med berättelser och över 200 nytagna fotografier samt kartor och illustrationer är en kärleksförklaring till den stad han föddes och växte upp i och som han aldrig kan se sig mätt på.
Du har ju skrivit ett flertal böcker om både Stockholm och skärgården tidigare. Varför behövdes den här boken bli gjord?
– Alltså, vi är ju lite bortskämda. Vi tar sjön för givet på något vis. Stockholm är en världsunik stad och jag ville uppmärksamma läsarna på det fantastiska i att staden hela tiden vänder sig mot sjön. Så det är en kärleksförklaring men också en upptäcktsresa. Jag trodde att jag kunde Stockholm, men när jag har fått jobba med Per Kallstenius har jag lärt mig otroligt mycket. Och den här boken skiljer sig från mina tidigare böcker eftersom den innehåller hans fantastiska texter, illustrationer och gamla kartor.
Vad är skärgård för dig?
– För mig är Stockholm en stor skärgårdsstad – den är ju byggd på öar och är navet i en solfjäder som sträcker sig ut. Vi sitter ju på en ö just nu och den är jäkligt tättbebyggd, men nog är det ändå saltvatten. Det är ju lättare att svara på vad som är fantastiskt med en skärgård, om man inte ägnar sig åt den geografiska definitionen, och det är ju den ständiga närheten till vattnet. Det är variationsrikt, det går att ta sig från en övärld till en annan. I skärgården räcker det med att man kommer till en udde så öppnar sig en helt ny värld, och så är det inne i Stockholm också.
Hur kom det sig att du började jobba ihop med Per Kallstenius?
– Som förläggare lärde jag känna Per med hans första bok som heter ”Minne och vision”, och sedan gav vi ut en bok till. När jag satte igång med den här boken berättade han att han höll på att skriva en bok om Stockholm som sjöstad. Så vi slog ihop våra påsar helt enkelt. Samarbetet har varit fantastiskt. Jag kan en del om Stockholm och har kunnat uppmärksamma honom på en del samtida saker. Han kan väldigt mycket historia, men eftersom han också är arkitekt han har ju ett bildtänkande och har tipsat mig om nya bildvinklar.
Vem ser du som läsare av boken?
– Jag tror att det är den som på något vis har en stark relation till Stockholm. Någon som bor här eller har en stor nyfikenhet på Stockholm.
Kan du känna att du ser Stockholm med andra ögon när du kommer hem från en resa?
– Ja. Jag blir ju överväldigad varje gång, speciellt när jag har varit borta i några veckor. Det finns ju fantastiska städer – jag var nyss i Paris och är mycket i London och New York och så vidare, men jag väljer ändå Stockholm alla dagar i veckan. För det första är det en väldigt vacker stad. Men det handlar även om närheten till naturen, till vattnet, till grönskan och skärgården inte minst. Och jag tror att vattnet är en väldigt viktig faktor i det här. Närheten till vattnet påverkar oss väldigt mycket. Stockholms själ sitter i sjön.
Vilka är dina favoritplatser i stan och i skärgården?
– Just nu är jag lite nyförälskad i min nya ateljé i Stadsgårdshissen som svävar ovanför Fotografiska med en fantastisk sjöutsikt. Montelius väg, som går på utsidan av Mariaberget, måste vara en av Europas tio vackraste promenadvägar alla kategorier; där du går 25 meter uppe i luften med utsikt över Riddarfjärden, berget och den vackra bebyggelsen. Skeppsholmen är också en fantastisk plats med sin blandning av nautisk historia, natur, skärgårdsklippor och kultur.
Sedan nästan 30 år har Jeppe Wikström en liten fiskebod på Gillöga. Det är förstås en av hans käraste platser i skärgården. Andra öar han gärna återvänder till ligger alla i ytterskärgården, och han har svårt att välja ut någon enskild favorit.
– Men det finns en ö som har väldigt många exceptionella kvaliteter och det är Huvudskär. Den är tillgänglig, där finns en bebyggelse, en fyr, fantastiska badklippor. Alla ingredienser man vill ha.
Du har sagt i en intervju att ”Det mesta i mitt liv är ogjort”. Vad drömmer du om att få göra?
– Oj, det är jättemycket. Jag har en stor längtan framåt och har massor av idéer till böcker som jag ska göra. Det finns otroligt många öar jag vill besöka i Stockholms skärgård – man har ju att göra där med 24 000 stycken. Det finns en massa platser jag vill återvända till och människor jag är nyfiken på. Det mesta är ju faktiskt ogjort, det har man kvar att upptäcka.
– Jag har hur mycket som helst som jag skulle vilja göra. Min utmaning är att jag lever det här dubbellivet – jag jobbar ju som förläggare på heltid, så den här boken är ett hobbyprojekt kan man säga. Det handlar mycket om att få tiden att räcka till.