
Detaljplanen för Rindö hamn strider mot strandskyddet.
Nu kräver länsstyrelsen att Vaxholm stad tänker om.
”Så att ett statligt ingripande kan undvikas”, skriver länsstyrelsen i ett yttrande.
Nyligen avslutades samrådet för den tredje etappen för utbyggnaden av Rindö hamn. Kritiken från länsstyrelsen låter inte vänta på sig. I ett samrådsyttrande säger myndigheten att Vaxholm stads planer på att bebygga området är ogenomtänkta.
– De säger att det inte finns något skäl att upphäva strandskyddet på det sätt som vi har tänkt oss, säger Kristina Henschen, planchef i Vaxholms stad.
Sammanlagt föreslår planen att 24 småhus ska byggas, att en väg dras från länsvägen ned till det aktuella området och att en båtbrygga anläggs.
Upphävande av strandskyddet får endast göras om det finns särskilt angelägna skäl att göra det. Så som att det inte är möjligt att bygga någon annanstans sett till det allmänna intresset. Vaxholms stad gör just den bedömningen och hänvisar även till den bostadsbrist som råder i länet. Länsstyrelsen tycker däremot att det visst finns andra områden där det kan byggas istället, vilket talar emot att upphäva strandskyddet i detaljplaneområdet.
– Vi gjorde bedömningen att om bebyggelsen följer naturen så borde det vara möjligt att upphäva strandskyddet. Men uppenbarligen delar inte länsstyrelsen den bedömningen, säger Kristina Henschen.
Inte heller den båtbrygga som Vaxholm stad förslår i detaljplanen faller i god jord hos länsstyrelsen. Här menar myndigheten att en brygga är omotiverad då det redan finns en större hamn, Grisslemarens småbåtshamn, i närheten. Dessutom är vattnet utanför planområdet ett känt uppväxtområde för både gädda och gös, något som länsstyrelsen anser talar emot att anlägga en båtbrygga där. Däremot anser länsstyrelsen att det är okej att strandskyddet upphävs för den badbrygga som redan finns på platsen idag.
Länsstyrelsen är också kritisk till hur Vaxholm stad redogör för översvämningsrisken i området. Därför uppmanas kommunen att bättre redovisa var allt vatten är tänkt att ta vägen i händelse av en översvämning inför granskningsskedet.
Sammantaget gör länsstyrelsen bedömningen att kommunen måste ta deras synpunkter i beaktning för att inte myndigheten ska överpröva detaljplanen – och därmed riskerar att upphäva den.
Hur viktigt är det för kommunen att få igenom den här detaljplanen?
– Det är såklart viktigt. Det ingår i vårt arbete att genomföra den översiktsplan som kommunen har beslutat om och där är detaljplanen på Rindö med, säger Kristina Henschen.
Vad händer nu?
– Först och främst ska alla synpunkter sammanställas. Sedan får vi ta och fundera på hur vi ska göra. Antingen får vi argumentera bättre för att området ska bebyggas eller så får vi justera planen.