I samarbete med Nynäshamns kommun har Statens fastighetsverk sjösatt ett omfattande projekt som ska bevara och förbättra möjligheterna för fastboende på Landsort. Men bland de boende går åsikterna om projektet isär.
Tidigare i sommar samlades 40-tal personer i Folkets hus i Nynäshamn för att diskutera Landsorts framtid. Mötet var startskottet för projektet Agenda Landsort; ett samarbete mellan Nynäshamns kommun och Statens fastighetsverk, som tog över ansvaret för ön efter Sjöfartsverket år 2000. Syftet är att säkerställa åretruntboendet och den fortsatta utvecklingen av verksamheterna på ön. Landsortsborna arrenderar sina hus men underhållet av byggnader och andra anläggningar har släpat efter. Vägar, hamnar och avloppsnät behöver rustas upp.
För att inhämta kunskap om de förhållanden som råder på ön, samt säkerställa att beslut inte fattas över huvudet på boende och lokala näringsidkare, har en referensgrupp utsetts. Den består av representanter från arrendatorföreningen, Landsorts sjö- och miljöcentrum, byalaget, Landsorts gästhamn och stugor, Sjöfartsverket, Landsorts fågelstation samt Skärgårdsstiftelsen.
Arrendatorföreningens ordförande Mattias Miksche presenterade under mötet deras åsikt: arrendehöjningarna varit för höga. Därför vill föreningens medlemmar köpa loss mark, vilket de menar skulle ge en bättre kostnadskontroll. Man välkomnar Agenda Landsort och hoppas att friköpet av mark nu kommer att möjliggöras.
Lennart Stuxberg, ordförande för Landsorts ekonomiska förening, är av en annan åsikt.
- Projektet handlar, så vitt jag förstått, främst om att stycka upp och sälja marken på ön. Vi som är åretruntboende på Landsort är motståndare till det här friköpet.
Oron bland de fastboende handlar främst om kostnader för underhåll vintertid. På ön finns idag 73 arrenden, endast 20 av dessa är åretruntboenden.
- Vi är rädda för att pengarna tomterna köps loss för inte blir öronmärkta för Landsort. De sommarboende är nog knappast villiga att betala exempelvis för plogning av vägarna under vintertid, säger Lennart Stuxberg.
Diskussioner har även förts om att bygga nya hyresbostäder på ön.
- Men i och med det nya strandskyddet är inte det omöjligt. Ön är fem kilometer lång, men väldigt smal, så det finns inte mark som ligger mer än 300 meter från vattnet, säger Lennart Stuxberg.
Personligen är han kritisk till Agenda Landsorts referensgrupp.
- Det finns ingen som representerar oss fastboende eller företagarna. Jag förde fram de här synpunkterna under mötet i Nynäshamn, men fick inget gehör.
Per Lind, representant för Landsorts sjö- och miljöcentrum, tycker däremot att initiativet är bra.
- Projektet löper 3-4 år, så det är svårt att säga nu, redan efter första mötet, vartåt det leder. Det övergripande målet är att förbättra villkoren för de fastboende och förhoppningsvis få dem att bli fler, säger han.
Friköpen är enligt honom en underordnad fråga. Projektets syfte är framför allt att Landsort inte ska utarmas till ett ”Skansen” för turister under sommartid.
- Underhåll av infrastruktur och avlopp tycker vi generellt har fungerat bra. Transporterna till och från ön är nära på optimalt utformade, med täta turer året runt. Det avgörande för att hålla Landsort levande är kulturbiten och arbetstillfällen, inte bara under turistsäsong, säger Per Lind.