Protesterna kring den reducerade grovsophämtningen i Haninge och Nynäshamns skärgård fortsätter. Men politikerna är fåordiga och hänvisar till att det är ett verksamhetsbeslut av SRV, det kommunala återvinningsbolaget.
I helgen kom äntligen grovsopbåten till Landsort, efter att ingen grovsophämtning skett alls under 2020. Öbon Björn Öberg är kritisk bland annat till att ingen reducering av sopavgiften gjorts, trots att hämtningen i år är begränsad och att båten inte tar emot allt grovavfall, vilket Skärgården tidigare rapporterat om.
– De tar betalt som om det varit fullvärdig hämtning. Men ska jag ta i land ett stort kylskåp själv skulle det ta mig en dag och kosta 2 000 spänn för att hyra bil och släp, säger han och fortsätter:
– Färjan Renskär hade kapacitet att ta åtminstone vitvarorna, troligen också övrigt avfall, och besättningen hade viljan. Så ingen skugga över dem.
Att bli av med avfallet är betydligt lättare om man bor på fastlandet, menar han.
– När jag var barn gick allt i havet och det kommer bli samma igen. Det här är kommunpolitikens ansvar.
Ornöborna Eva och Per Falkman, som tagit initiativ till en namninsamling, har skrivit till de Haningepolitiker som sitter i det kommunalägda bolaget SRV:s styrelse. Samtliga hänvisar till att det är en intern fråga för bolaget. Inte heller kommunalrådet Petri Salonen (C) vill yttra sig när Skärgården kontaktar honom.
Oppositionskommunalrådet Sven Gustafsson (M), vill inte heller uttala sig i rollen som ägare till bolaget.
– Men som kommunpolitiker kan jag säga att jag tycker att det här är en service som bör finnas kvar. Vi vet vad som händer när det blir otillgängligt att göra sig av med sitt avfall, det kommer då att hamna på andra ställen. Om bolaget inte kan hålla den här tjänsten av kostnadsskäl så borde de kontakta kommunen. Det är en större fråga än för bara bolaget. Är det pandemirelaterat så förväntar jag mig att de här tjänsterna kommer åter direkt när pandemin är över, säger han.
Skärgården söker även kommunpolitiker i Nynäshamn.
Tillsynsmyndigheten Södertörns Miljö- och hälsoskyddsförbund (SMOHF) bedömer att hämtningen av avfall sker på det sätt som Haninge kommun beslutat i avfallsföreskriften.
– Mycket av det som grovsopfärjan kanske tidigare tagit, som farligt avfall, elektronik och färgpytsar till exempel, räknas inte som grovsopor. Det ska man egentligen ombesörja bortforsling av själv, säger Karin Andersson, avdelningschef vid SMOHF.
Kylar och frysar däremot är kommunens ansvar att forsla bort och ingår i avgiften.
– Där har vi ställt frågan till SRV om varför de inte kan ta med dem. Jag har förstått det som att de har begränsad kapacitet nu under pandemin och därför valt att inte ta med detta denna gång.
Hur ser ni på risken att avfall nu kan komma att spridas i naturen i en högre grad?
– Bara för att vissa saker nu inte hämtas så kommer det inte att hamna i naturen om inte någon aktiv gör fel och slänger det. Det ger inte folk rätt att dumpa det i sjön, och det tror jag inte folk kommer göra heller även om de raljerar om det. De bor ju där ute och har nog förstått att det man gjorde på 60-talet inte var så klokt.
Fotnot: Tidigare i veckan gav SRV besked om att kylar och frysar kommer att samlas in från öarna utan fastlandsförbindelse från och med den 29 maj