
Förra fredagen var det premiär för Runmaröspelets föreställning Trassel. Pjäsen skildrar den spännande och dramatiska smuggeltiden för 100 år sedan då tullare jagade Runmaröbor på Gråskärsfjärden och folkomröstningen för eller emot spritförbud skapade heta känslor.
Sommaren 2011 satte Runmaröspelet upp pjäsen Smuggel i regi av Judith Hollander. Det nya verket Trassel är en omarbetad version med en ny regissör, nya musiker, främst nya skådespelare och ny spelplats; i år håller man till på teaterns utomhusscen. Pia Landelius, som skrev originalmanuset och som också är en av de äldre medverkande skådespelarna i år, har tillsammans med musikern och före detta chefen för Norrlandsoperan Jonas Forsell arbetat fram det nya manuset. Alla amatörskådespelare är som vanligt fastboende eller fritidsboende på Runmarö.
– En stor skillnad i år är att man lyfter fram kvinnorna mycket mer. Det handlar mer om folkomröstningen om spritförbudet och med mycket rörelse, musik och dans. Den första föreställningen spelades inomhus, säger Maria Östberg Svanelind, som ansvarar för all administration och även verkar som inspicient.
Även om smuggelhistorien utspelade sig för 100 år sedan tycker Maria Östberg Svanelind att det finns kopplingar till dagens samhälle och att ämnena som lyfts fortfarande är aktuella. Inte minst frågan kring demokratin och rösträtten här hemma och i vår omvärld.
– Diskussionerna mellan kvinnorna i en scen handlar om ifall de ska använda sin egen rösträtt och bestämma själva eller om de ska de rösta som sin man. Den frågan är ju för oss idag lite främmande. Samtidigt var det många reportage när Trump valdes till president i USA om hur osämja i familjen uppstod för att man röstade olika. Så den frågan är egentligen inte så himla långt bort. Hela demokratifrågan och kvinnors rösträtt är någonting man får med sig efter vår föreställning och kan fundera över, menar Maria Östberg Svanelind.
Hon tycker också att man får en god historielektion av pjäsen – till exempel fick hon lära sig att den legendariska smugglarkungen Algot Niska spelat i det finska landslaget och att han förutom starka drycker även smugglat judiska flyktingar från Nazityskland.
Vad har då varit det roligaste med att jobba med pjäsen?
– Det stora engagemanget. Det är ungefär 30 personer inblandade i produktionen som lägger ner så mycket tid för att läsa in, repetera, bygga scener, skaffa scenografi, skriva musik och bearbeta texter. Allt för att kunna berätta om Runmarös historia för sina grannar och andra Värmdöbor, säger Maria Östberg Svanelind.
Trassel hade premiär den 29 juli och spelades sedan även den 30 och 31 juli vid Runmarös hembygdsgård. Föreställningarna var alla utsålda och man fick ett mycket positivt gensvar från publiken.