
Siko söker 95 000 kronor från Region Stockholm för att undersöka hur framtidens skärgårdsskola ska se ut.
Projektet kallas ”Skärgårdsskolan 3.0”och ska pågå resten av året. Tanken är att se hur andra kommuner och andra länder organiserat sina skolor i glesbygd och vilka digitala hjälpmedel det finns för att bedriva fjärrundervisning.
– Om man kombinerar undervisning i klassrum med fjärrundervisning i vissa ämnen skulle det kunna underlätta att hålla våra skärgårdskolor i gång, säger Göran Lagerström, styrelseledamot i SIKO (Skärgårdens Intresseföreningars Kontaktorganisation)
När skollagen gav utrymme för fjärrundervisning 2015 begränsades undervisningen till moderna språk, modersmål, samiska, teckenspråk och studiehandledning på modersmål.
De tre senaste åren har Värmdö skärgårdsskola och tre andra skolor deltagit i ett försök med fjärrundervisning i fler ämnen.
Den första juli i år är det tänkt att nya bestämmelser om fjärrundervisning i skollagen ska träda i kraft. Skolverket föreslår att undervisningen ska ske i fler ämnen än vad skollagen tillåter i dag.
Vid fjärrundervisning är eleverna i skolans lokaler tillsammans med en handledare. Läraren som undervisar, fjärrläraren, befinner sig samtidigt någon annanstans.
Under 2010-talet har flera skärgårdsskolor avvecklats och de som ännu finns kvar har ett ständigt avvecklingshot hängande över sig.
– Att hitta nya former för att bedriva undervisning i våra skolor är nyckelfråga för att kunna behålla dem och därmed också få fler familjer att bosätta sig i skärgården, säger Göran Lagerström.
I projektet ”Skärgårdsskolan 3.0” ingår bland annat att inventera idéer och tankar kring hur en modern glesbygdsskola skulle kunna se ut, leta exempel i andra länder, hämta idéer från skolforskare och inventera erfarenheter av den distansundervisning som genomförts som en konsekvens av Covid-19-pandemin.
Projektet ska redovisas vid ett seminarium på Region Stockholms skärgårdsråd (hösten 2020 eller våren 2021, beroende på utvecklingen av Covid-19-pandemin).