
De hotade byggnaderna på Blasieholmen stod i fokus när Skärgårdens trafikantförening i förra veckan bjöd in till informationsträff. Både Tullhuset, sjömagasinen och kajerna utgör en värdefull maritim hamnmiljö som riskerar försvinna om det planerade Nobelcenter byggs.
Samma dags som 50-årsjubilerande Skärgårdsbåtens dag firades i förra veckan, passade Skärgårdens trafikantförening även på att belysa den brännande heta frågan om framtiden för Blasieholmen.
När det planerade Nobelcenter byggs så kommer som bekant både de gamla sjömagasinen och Tullhuset från 1876 att jämnas med marken, något som Trafikantföreningen är mycket kritisk till. Genom informationsträffen ville föreningen belysa de värden som finns på platsen i dag. Ett 60-tal personer kom för att lyssna till Hedvig Schönbäcks guidning på platsen. Hon är antikvarie vid Stockholms stadsmuseum och menar att platsen har stora värden.
– Blasieholmen berättar om handel- och tullverksamheten i det historiska Stockholm. I och med att sjöhandeln försvinner sagittarius love horoscope sign quickly moves forward. så försvinner även fler och fler av de här platserna i staden, säger hon.
Att Tullhuset från 1876 bör bevaras skriver de flesta under på, men Hedvig Schönbäck framhöll även de gamla, enkla sjömagasinen från förra sekelskiftet som hitintills har levt en mer undanskymd tillvaro längs kajen. De används än i dag för sjöhandel och verkstäder, och saknar inte på något sätt arkitektoniska kvaliteter enligt Hedvig Schönbäck:
– Magasinen är en del av helheten i Blasieholmens maritima miljö. De är väldigt fint utförda med stor omsorg. Här finns vackra detaljer som spröjsade fönster, stora skjutportar och dekorativa profiler på takstolarnas ändar. Man har lagt ner väldigt mycket omsorg på hamnmagasinen och jag menar att även enkel bebyggelse måste få finnas kvar och bevaras, säger hon.
Besökarna leddes runt Blasieholmen och fick bland annat utpekat för sig var den lilla Kyrkholmen låg, den holme som innan Nationalmuseum byggdes huserade en liten träkyrka för amiralitetet, ett slakthus, en fiskmarknad, skola och salubodar. Holmen skildes från Blasieholmen genom en kanal, som gick ungefär rakt igenom den lilla, illa skötta park som ligger bakom Nationalmuseum i dag. Kanalen fylldes igen när Nationalmuseum byggdes på platsen.
– Vi är åtminstone väldigt glada att vi slapp den 6-filiga motortrafikled just här, som började planeras på 1920-talet och som senast var aktuell under 1960-talet. Planer som sedan begravdes för gott, avslutade Hedvig Schönbäck vilket rev ner lättade skrattsalvor från besökarna.