
Det saknas ännu kunskap på tillräckligt geografiskt finfördelad nivå för att fatta beslut om rumsliga regleringar av fisket. Det konstaterades på ett möte arrangerat av Havs- och vattenmyndigheten (HaV). Men länsstyrelsen vill trots det driva frågan om att flytta ut gränsen för trålfiske till 12 sjömil från kusten.
– Man får ta alla halmstrån som finns utan att ha hundraprocentig täckning, menar länsfiskekonsulent Henrik C Andersson.
I förra veckan hade HaV kallat till möte om det pelagiska fisket, med anledningen av den senaste tidens debatt bland annat kring påverkan av sill- och strömmingsbestånden på torskfisket i Östersjön.
– Tanken var att samla representanter både från forskningssidan, från det storskaliga fisket och från kustfisket men även aktörer som länsstyrelser och kustkommuner för att diskutera hur kunskapsläget ser ut och var vi saknar kunskap idag för att kunna fatta kloka beslut framöver, säger Niclas Törnell, chef för avdelningen för fiskförvaltning på HaV.
På den stora skalan sett över hela Östersjön finns det ganska bra koll på hur bestånden av sill och strömming mår, menar han. Men om man ska titta på nya typer av rumslig förvaltning, där man flyttar trålgränser och ser över fredningsområden, behövs tydligare upplösning över mindre områden.
– På en lägre nivå finns det indikationer på att det inte alls finns strömming i samma utsträckning som tidigare närmare kusten, säger Niclas Törnell och fortsätter:
– Vi behöver mer underlag om hur tillgången på sill och skarpsill påverkar torsken, och på frågan om hur nära land det är rimligt att ett storskaligt fiske kan bedrivas på ett hållbart sätt utan att menligt påverka det kustnära fisket.
Det rapporterades även om en kraftig tillväxt av spigg i delar av Östersjön.
– Det finns vissa modeller som indikerar att spiggen står för cirka femton procent av biomassan i Östersjön, vilket i den mängden har en ganska stor påverkan på ekosystemen. Vi måste fundera på hur man ska förvalta spiggen på ett sätt som gör att vi främjar andra viktiga arter i ekosystemet. De marina ekosystemen är komplexa.
Från Stockholms länsstyrelse deltog länsfiskekonsulent Henrik C Andersson. Han tyckte att mötet var positivt.
– Det visar att HaV tar de här frågorna på största allvar, säger han.
Från länsstyrelsen vill man, trots att faktaunderlaget ännu inte är hundraprocentigt, driva frågan om att flytta ut gränsen för trålfisket till 12 sjömil ut från baslinjen.
– De stora trålarna fiskar riktat på de stora ansamlingar lekströmming som står i Ålands hav och skärgården under vårvintern. Jag tror att det innebär en kraftig negativ påverkan på bestånden att plocka ut en procentuellt stor del av kvoten på insteg av lekande strömming, där vissa kan bli helt utfiskade, säger Henrik C Andersson.
Han är hoppfull om att nu kunna driva frågan framåt i samverkan med HaV.
– Om vi får igenom en sån särskild reglering då är jag nöjd. De senaste dagarna har vi inlett en konstruktiv dialog med HaV:s generaldirektör Jakob Granit och jag är övertygad om att det kommer att bära frukt, säger han.
Under 2020 kommer HaV tillsammans med Jordbruksverket leda arbetet med att ta fram en ny strategi för svenskt fiske, som ska inkludera yrkesfisket, fritidsfisket och vattenbruket. Idag styrs de av tre separata strategier.
– Nu planerar vi för en sammanhållen strategi för alla tre områden. Det är viktiga frågor där alla intressen måste vägas in, säger Niclas Törnell.