Imorgon torsdag väntas utbildningsnämnden i Värmdö kommun fatta beslut kring ny, långsiktig organisation av Värmdö skärgårdsskola. Oppositionen kräver dock att frågan lyfts till kommunfullmäktige.
– Det här är ett jättestort beslut för skärgården, menar Julia Ekedahl-Lotoft (S), andre vice ordförande i nämnden.
Som Skärgården rapporterade i förra veckan innebär förslaget som lagts fram att årskurs sex till och med nio på Runmarö, Svartsö och Möja flyttas till skola på fastlandet.
Majoritet för Värmdö bestående av M, L, KD, C och Mp gick i förra veckan ut med ett pressmeddelande, där man lyfter fram bland annat oron om att eleverna inte blir tillräckligt förberedda för vidare studier som ett skäl till det föreslagna alternativet.
“Med denna förändring kommer de yngre eleverna ha möjlighet att fortsatt gå i skolan på våra öar samtidigt som vi säkerställer att de äldre eleverna får fler behöriga lärare. Förändringen innebär även att eleverna får tillgång till ett större socialt sammanhang vilket gynnar kunskapsinhämtning och ger möjlighet till fler sociala kontakter med jämnåriga”, skriver man.
– Förändringen är ett alternativ som lyftes fram av berörda vårdnadshavare som ville ha en kombination av våra förslag. Vi tror att denna kombination fångar upp flera viktiga perspektiv och är det bästa för att långsiktigt säkra en bra skolgång för barnen i skärgården, säger Cecilia Lindberg (M), ordförande i utbildningsnämnden.
Skärgården har sökt Cecilia Lindberg för att höra hur hon bemöter kritiken som uppkommit under den senaste veckan, utan svar ännu. I Facebookgruppen ”Rädda Värmdös ö-skolor” skriver hon dock följande:
”Jag vill understryka att jag är medveten om att skolan är en viktig faktor för att få människor att bosätta sig i skärgården men i detta fall behöver vi sortera och landa i vad som är utbildningsnämndens grunduppdrag. Vi kommer däremot att fortsatt ha skolor på öarna i å̊rskurserna F-5 vilket egentligen är den avgörande förutsättningen för att locka ut barnfamiljen. Den riktigt stora frågan som är bostäder i skärgården behöver vi arbeta med på annat sätt.”
Julia Ekedahl-Lotoft (S), är andre vice ordförande i utbildningsnämnden och har också deltagit på de dialogmöten som hållits på öarna. Hon känner inte igen sig i den bilden som majoriteten nu lägger fram, att förslaget skulle ha förordats av föräldrar och elever.
" Jag undrar om vi varit på samma dialogmöten" - Julia Ekedahl-Lotoft
– Jag undrar om vi verkligen varit på samma dialogmöten. Jag förstår att många föräldrar har blivit förvånade och inte känner igen sig i vad som nu har presenterats. Utifrån de samtal jag haft med föräldrar, elever och lärare verkar de vilja behålla nuvarande organisation. Det man istället lyft fram och fokuserat på var en plan för förbättring av transporterna, säger hon och fortsätter:
– Jag tycker att det är tråkigt att när vi för en gångs skull väljer att lyssna på värmdöborna och har en medborgardialog, som faktiskt sker alltför sällan här, så blir det här resultatet. Många känner sig nog snopna.
Julia Ekedahl-Lotoft menar att beslutet kan få en avgörande inverkan på skärgården, både familjer som direkt berörs men också på de som eventuellt tänkt sig att flytta ut på öarna.
– Vi kommer att kräva att nuvarande organisation med skolorna på öarna kvarstår, med ändringen att de blir egna enheter i samma rektorsområden. Vi vill också uppdra till förvaltningen att utreda hur tillgång till behöriga lärare och effektiva skoltransporter ska lösas.
Borde det här beslutet fattas i högre instans än i utbildningsnämnden, anser du?
– Ja, vi kommer att kräva att det tas i kommunfullmäktige. Det här är en helhet man behöver titta på, där skolan är en avgörande faktor. Det är ett jättestort beslut för skärgården, och just nu känns det som att flera stora beslut stressas igenom i kommunen.
Även föräldrar har mobiliserat för att protestera mot nedläggningsbeslutet. Idag klockan 12 kommer en namnlista med drygt 1000 namn lämnas över till Cecilia Lindberg, tillsammans med en skrivelse där man kräver bland annat att frågan bordläggs och att "man inför kommande beslut väger in alla aspekter och tittar på helheten för en långsiktig och hållbar plan för Värmdös ö-skolor i syfte att kunna säkerställa en livskraftig skärgård även i framtiden".