
Med större båtar än förra året fortsätter försöket med nord-sydlinjen att i sommar. Men en viktig kärnö saknas menar Värmdö kommun och öns företagarförening.
Den 20 juni startar nord-sydlinjens andra säsong. Utvärderingen i höstas visade att linjen var så framgångsrik att försöket förlängts ytterligare en sommar.
I år kör Ressel rederi linjen med fartygen Kungsholmen och Gripen. Fartygen går till 30 bryggor på totalt 23 öar, ungefär samma antal som förra året.
Men från både Sandhamn och Värmdö är missnöjet stort med valet av bryggor. Värmdö skärgårdsråd har i ett brev till trafikförvaltningen protesterat och kräver kompletteringar i årets trafikrutt.
Anders Gullander, (L), ordförande i rådet, menar att en förutsättning för att linjen ska få stor nytta och betydelse är att den angör kärnöarna. ”För Värmdö kommun och många som besöker skärgården är det avgörande att linjen passerar Sandhamn –mellanskärgårdens metropol” skriver han.
Ordförande i Sandhamns företagarförening, Annika Hallengren är av samma åsikt:
– Det skulle underlätta och göra det smidigare att ta sig runt i skärgården. Vi har väntat länge på en tur som förenklar resan mellan öarna. I dag får besökare som vill åka mellan Sandhamn och öar där det är enklare att hitta husrum leta i flera tidtabeller för att hitta resor, med lång restid som följd, säger hon och fortsätter:
– Det är enkelheten i resandet vi vill åt, vilket skulle gagna fler öar och göra att besökare stannar kvar i skärgården längre.
Under rådande omständigheter efterlyser hon en större tydlighet i nordsydlinjens turlista, så det enkelt framgår att båtbyte mellan Sandhamn och Möja, exempelvis, sker i Stavsnäs och inte via Sollenkroka med buss däremellan:
– Det är ett rimligt alternativ, säger Annika Hallengren.
Skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming (C) försvarar linjedragningen med en snäv budget:
– Allmänt avstår vi från större förändringar i år. Det är fortfarande ett försök i ett läge när trafiknämndens budget tagit stryk av den uteblivna taxejusteringen av månadskortet. Förhoppningen är att erfarenheterna från två år ska ge ett bra underlag för en permanent nord-sydlinje. Då kan det bli större förändringar både vad gäller linjesträckning och tonnage, säger han och tillägger att ett anlöp till Sandhamn kräver en lång omväg och att färre bryggor kan angöras.
– Plus att många båtar går mellan Stavsnäs och Sandhamn så det finns många möjligheter att byta, säger Gustav Hemming.