
Nedmontering av stolpar och ledningar pågår på flera öar just nu. Tekniken ersätts med fiber eller mobila lösningar – ett mindre säkert alternativ om ett strömavbrott blir längre än fyra timmar.
– Vi som telekomoperatörer kan inte förväntas även bygga elnät – det är elbolagens uppgift, säger Inger Gunterberg på Telias pressavdelning.
Det 70 år gamla kopparnätet hänger bokstavligen på en skör tråd i skärgården. Ingemar Karlsson på Gräskö är upprörd över de löshängande kablarna.
– Efter Alfrida låg kablarna på marken och jag var så förbannad på det där. De låg över vägen. Skanova kom hit och kopplade ihop det efter Alfrida. Men de struntade i att hänga upp kablarna.
Sedan dess har Gräskö fått fiber istället – ett mindre säkert alternativ menar Ingemar Karlsson. När kopparlinan fanns åtgärdades träd som fallit över telefonledningarna ofta snabbt.
– Om det blir orkan igen då ryker strömmen förstås och då finns ingen täckning. Även om vi har nergrävda kablar här kan strömmen gå på fastlandet och då blir vi utan. Man är väldigt sårbar, säger Ingemar Karlsson.
Nedtagningen av stolpar och kopparnätet som inte längre är i bruk pågår på flera öar och Telia arbetar metodiskt från en ö till nästa. Arbetet är mycket omfattande, men de räknar med att kunna slutföra det under 2020.
– Vi tar också bort gammal utrustning från våra byggnader där vi inte längre har något nät som används, säger Inger Gunterberg på Telias pressavdelning.
Telia erbjuder istället kunderna andra tjänster via fiber eller mobila nätet.
– Det finns inte fiber överallt och då är våra fasta tjänster via mobilnätet mycket bra och kostnadseffektiva alternativ.
De lösa telefonledningarna innehåller generellt ingen farlig ström men Telia understryker att man aldrig ska röra, dra eller klippa i en okänd kabel – det kan ju vara en elkabel. Att ta ner ledningar tar tid på grund av båttransporter, svåråtkomlig terräng och att det varit blött i markerna. Dessutom går stolpar och ledningar över många fastigheter.
– Vi har självklart förståelse för att de boende reagerar på att det hänger ned kablar. När markägare får begäran från oss om att få tillträde för nedtagning är det bra om de svarar snabbt, så kan vi ta ner stolpar och ledningar mycket omgående.
Telia fick kritik tidigare för nedsläckningen på Svartlöga, då man på grund av dålig mobiltäckning hade ett fall då man inte kunde ringa 112, med katastrofal utgång. Efter Alfrida var det många som satt helt utan kommunikationsmöjligheter.
Hur tar ni höjd för denna typ av händelser?
– På Svartlöga har vi sedan två år tillbaka en basstation som ger mycket bra täckning på själva Svartlöga och ett stort område runt omkring. När det gäller elavbrott rent generellt så är det över 90 procent av alla elavbrott som pågår under en timma. Vår back-up för el för master och stationer har en batteritid på fyra timmar så det blir sällan ett problem. Vid längre elavbrott som vid Alfrida handlar det mer om att elbolagen måste bygga robusta och redundanta nät. Vi som telekomoperatörer kan inte förväntas även bygga elnät – det är elbolagens uppgift.