När kommunfullmäktigekandidaten ville ha en brygga byggde han en på samfällighetens mark. Han har även avverkat träd utan strandskyddsdispens, byggt en trappa och lagt ut bojar på det samfällda området, allt utan att ha tillstånd från övriga markägare. Nu tar grannarna hjälp av kronofogden.
Ett infekterat bråk har pågått i samfälligheten Hamn på Möja under en längre tid. I centrum står Linus Sjöberg, som kandiderar till kommunfullmäktige i Värmdö för Sverigedemokraterna.
I december 2017 tar han ner ett stort antal träd kring sin fastighet på samfällighetens mark. Han har dock vare sig tillstånd från övriga delägare eller strandskyddsdispens för avverkningen.
– När vi kom ut den 29 december låg träden bara här i staplar. Det var skog här innan, men nu är det plötsligt sjöutsikt och full insyn mellan fastigheterna, berättar samfällighetens ordförande Inger Landing.
I april i år påbörjade därefter Linus Sjöberg byggandet av en brygga, även den på samfällighetens mark. Den ska vara till för de tre fastighetsägare i samfälligheten som i dagsläget inte har båtplats. Han ansökte om strandskyddsdispens för en 20 meter lång brygga längs ett klippområde mitt på samfällighetens strandlinje, vilket medgavs av Värmdö kommun. I beslutet skriver man att en förutsättning för bygget är att man har rättigheter till området, genom att till exempel vara ägare, ha servitut eller avtal med markägaren. Något sådant finns dock inte.
– Han smällde bara upp bryggan. Vi har varit villiga att diskutera lösningar men han vägrar att prata med oss, säger ordföranden.
Linus Sjöberg själv menar att bryggan är uppförd i enlighet med gällande regelverk.
– Dispens finns och samtliga bryggans delägare råder över marken. Inget specifikt skriftligt tillstånd behövs från samfällighetens övriga delägare. Dessutom har saken tagits upp på årsmöte och det är dokumenterat att alla medlemmar är positiva till att de fastigheter som saknar brygga skall låta bygga en.
Strandskyddsdispens kan man söka och beviljas på annans mark än sin egen. Att därefter faktiskt bygga är dock en annan sak.
– Du får inte uppföra något utan att alla som är ägare till fastigheten har gett sitt godkännande, säger Daniel Lebenberg som är miljöinspektör på Värmdö kommun.
Vad händer om man ändå gör det?
– Det är ingenting som vi på kommunen har tillsyn över, utan det blir i så fall en civilrättslig sak.
När det gäller trädavverkningen är kommunens policy att ett fåtal träd inom en begränsad tomtplats får avverkas utan att man behöver dispens.
– Det är en bedömningsfråga. I just det här fallet vågar jag inte säga något än, det har inte gått så långt i handläggningen, säger Daniel Lebenberg.
Linus Sjöberg säger att det handlar om underhåll om sin tillfartsväg.
– Den ligger på samfälld mark och där säger samfällighetens stadgar att varje delägare är skyldig att underhålla och röja samfälld mark närmast sin egen fastighet. Kommunen tillfrågades i förväg angående om något tillstånd krävs, som svarade att det var ok så länge inte djur- och växtlivet förändras väsentligt.
Under sommaren har Linus Sjöberg byggt en trappa längs med berget ner till bryggan, samt lagt ut två bojar i vattnet. Även detta har skett på samfällighetens mark utan att övriga delägare tillfrågats. De menar att bojarna lagts på ett sådant sätt att alla inte längre kommer åt sina bryggor och fastigheter utan en kraftig ökning av risken för tillbud. De har lämnat in klagomålsanmälan till kommunen gällande bryggan, trappan och trädavverkningen, vilken de också polisanmält. Nu har de även ansökt om handräckning hos kronofogden för att avlägsna bryggan, trappan och bojarna. Ärendet är för närvarande är under utredning.
Att de utlagda bojarna skulle medföra något hinder eller fara håller Linus Sjöberg inte med om och har bestridit anmälan till kronofogden.
– De medger större svängrum än hos vilken kommersiell marina eller båtklubb som helst.
Flera av grannarna känner en stor frustration över att responsen från kommunen varit långsam och bristfällig.
– Man känner sig rätt liten och maktlös. Blir det inga påföljder kan ju vem som helst göra vad som helst. Hade det varit kommunens mark hade det antagligen varit åtgärder dömda redan, men vi får inget stöd i detta, säger en medlem i föreningen.