
Siko begär att Skärgårdsstiftelsens vd och styrelse avgår. Anledningen är den nära förstående omorganisationen och hur den sköts av ledningen.
– Stiftelsen är på väg åt fel håll och vi tar det på största allvar, säger Ulf Westerberg, ordförande i Siko.
Skärgårdens intresseföreningars kontaktorganisation (Siko) begär att Skärgårdsstiftelsen vd Anna Waxin och hela stiftelsens styrelse lämnar sina uppdrag. Bakom kravet ligger missnöjet med den pågående omorganisationen av stiftelsens verksamhet och det sätt på vilken den genomdrivs. Särskilt kritisk är Siko till att den nuvarande fältpersonalen, varav de flesta är ö-bor, sägs upp och ersätts med en halverad fastlandsbaserad arbetsstyrka.
– Vi tycker att det är fel väg att gå men de lyssnar varken på oss eller sina medarbetare på fältet, säger Ulf Westerberg, som fortsätter:
– Vi får inga vettiga svar. Ibland får vi inga svar alls på våra frågor. Stiftelsens ledning nonchalerar skärgårdsbefolkningen och sina anställda.
Siko har två adjungerade ledamöter i stiftelsens styrelse, vilket innebär att de har yttranderätt men inte rösträtt. De två ledamöterna kommer att driva Sikos avgångskrav även på styrelsemötena. Sikos ledamöter har flera gånger upplevt att deras närvaro i styrelsen inte är uppskattad.
– Det var rätt uppenbart nyligen då styrelsen samlades för möte och måltid. Det fanns plats för alla runt bordet utom för våra representanter, säger Ulf Westerberg.
Vad Sikos avgångskrav innebär för organisationens framtida samarbete med Skärgårdsstiftelsen är för tidigt att säga, enligt Ulf Westerberg.
– Det beror på hur ledningen kommer att agera. Jag tror även att höstens val kan påverka utvecklingen, säger han.
Siko anser att stiftelsen alltmer fjärmar sig från sitt uppdrag att bedriva natur- och kulturvård samt att värna en levande skärgård. Istället är stiftelsen på väg att utvecklas till ett rent event- och förvaltningsbolag.
– Jag tror att mycket beror på okunskap. Man sitter i sin lilla bubbla i centrala Stockholm och fattar beslut på distans, säger Ulf Westerberg.
Vad innebär Sikos avgångskrav för relationen med Region Stockholm?
– Inte heller det går att svara på ännu. Det kommer att bero på hur lyhörda regionpolitikerna är, fortsätter Ulf Westerberg.
Stiftelsens styrelseordförande är centerpartist liksom skärgårdsregionrådet Gustav Hemming. Är ni nöjda med hans agerande i den här frågan?
– Inte så här långt. Han stöttar stiftelsens ordförande i planerna och de, menar vi, slår undan benen för en levande skärgård.
Siko är en paraplyorganisation för 16 intresseföreningar, spridda över hela Stockholms skärgård, som arbetar för att tillvarata de fastboende öbornas intressen i en rad frågor.
Sikos debattinlägg:
Siko kräver att ledningen och styrelsen för Skärgårdsstiftelsen avgår!
Om man anser att Skärgårdsstiftelsen ska vara ett skattesubventionerat förvaltningsbolag som drivs så rationellt som möjligt utan hänsyn till vare sig medarbetare, sin egen historia, eller vad en levande skärgård verkligen innebär och kräver.
Då är den nya organisationen helt rätt.
Om man anser att Skärgårdsstiftelsen inte behöver några skärgårdsboende tillsynsmän som tömmer dass, lagar stängsel, fixar bryggor, hugger ved, räknar fåglar, skyddar fisken, jagar mink, förhindrar markbränder, hjälper besökare till rätta, som jobbar när det behövs, vardag eller helgdag och som utan och innan känner just sitt lilla skärgårdsområde.
Då är den nya organisationen helt rätt.
Om man anser att det är bättre med drifttekniker från fastlandet som jobbar 7-16 på vardagar. Då är den nya organisationen helt rätt.
Om man anser att Skärgårdsstiftelsen inte längre ska ge ut någon uppskattad vänbok eller arrangera några omtyckta vänresor i skärgården.
Då är den nuvarande ledningen helt rätt.
Om man anser att det är bra med en vd som helst leder på distans, inte kan ge några konkreta svar på konsekvenserna av den nya organisationen och som tycker att allt ska kunna finnas på ett excelark.
Då är vd:n helt rätt.
Om man anser att det är bra att en politiskt vald (C) styrelseordförande inte behöver bemöda sig att svara när en majoritet av de anställda, anonymt på grund av rädslan för repressalier, gör en misstroendeförklaring av såväl ledning som styrelse.
Då är ordföranden helt rätt.
Om man däremot anser att Skärgårdsstiftelsen är något mer än ett skattesubventionerat förvaltningsbolag. Om man anser att Skärgårdsstiftelsen ska vara en del av en levande skärgård med en levande skärgårdskultur, året runt. Om man anser att Skärgårdsstiftelsen ska ha medarbetare som bor, verkar och verkligen känner skärgården och förstår skärgårdens unika karaktär och kultur. Om man anser att Skärgårdsstiftelsen ska ha en ödmjuk och lyssnande styrelse och ledning som varsamt utvecklar stiftelsen framåt.
Då måste man kräva att nuvarande styrelse och ledning omedelbart avgår och lämnar plats för nya krafter som lyssnar på skärgården och förstår dess särskilda kultur och utmaningar.
Siko, Skärgårdens Intresseföreningars Kontaktorganisation som representerar 16 skärgårdsföreningar från Arholma i norr till Landsort i söder.