
Över hälften av Skärgårdsstiftelsens personal förklarar i ett öppet brev att de saknar förtroende för ledningen. Styrelsens ordförande vill inte kommentera brevet, eftersom ingen skrivit under med namn. Nu får ordföranden skarp kritik av Siko.
”Det faktum att man valt att underteckna på detta sätt redovisas tydligt i hänvisning till rädslan för repressalier, skriver Britt Fogelström, sekreterare i Siko, adjungerad i Skärgårdsstiftelsens styrelse samt tidigare HR–chef, i ett mejl till bland andra styrelsen och ledningen för Skärgårdsstiftelsen.
Bakgrunden till Sikos kritik är en misstroendeförklaring mot Skärgårdsstiftelsens ledning som bland annat publicerades på debattsidan i Skärgården förra veckan.
I skrivelsen konstaterar medarbetarna att ”det är med sorg och bestörtning som vi tvingas konstatera att ledningen nu valt att lämna Skärgårdsstiftelsens stadgade ändamål och historia.
”Ledningen har under senare år aktivt undergrävt medarbetarnas förtroende genom att ständigt undanhålla information och därigenom exkludera medarbetare inom såväl fält som kansli,” fortsätter misstroendeförklaringen.
Den är undertecknad ”30 personer av Skärgårdsstiftelsens personal står bakom denna skrivelse (av totalt ca 52 anställda). Av rädsla för repressalier har vi valt att inte skylta med våra namn”.
Det fick Skärgårdsstiftelsens ordförande Elisabeth Thand Ringqvist (C) att svara personalen i ett mejl:
”Skrivelsen är inte undertecknad och kommer från en anonym mailadress vilket innebär att det inte går att verifiera vem som är avsändare. Vi kan därför inte kommentera skrivelsen eller påståendet om missförtroendeförklaring närmare.”
Hon tillägger att styrelsen har fullt förtroende för Skärgårdsstiftelsens ledningsgrupp ”och hur ledningsgruppen hanterar arbetet med förändringen av driftorganisationen.”
Britt Fogelström skriver att Siko har sådan insyn att organisationen kan verifiera att brevet är från en stor del av personalen.
”Att som första åtgärd framföra att informationen måste vara spårbar för att beaktas, bevisar väl snarast att rädslan för repressalier är befogad,” skriver Britt Fogelström.
Hon skriver också ”om det finns en ärlig vilja att måna om medarbetarnas arbetsmiljö handlar det i nuläget om att lyssna, ha dialog och ta intryck – inte att med skruvade argument avvisa informationen i brevet från medarbetarna.”
Elisabeth Thand Ringqvist vill inte svara på Skärgårdens frågor. Hon hänvisar i ett sms till Skärgårdstiftelsens vd Anna Waxin.