På Arholma finns inte längre några åretruntboende barn efter att den sista barnfamiljen nyligen flyttat. Många Arholmabor är nu bekymrade över öns framtid.
Sommartid är Arholma en populär ö med många barn och vuxna som tar sig ut till idyllen på semester. Under vintern är det mer tyst och ödsligt och många öbor har länge önskat att fler barnfamiljer flyttar ut som ett sätt att hålla ön vid liv året runt. Utvecklingen har dessvärre gått åt andra hållet och nu har den sista barnfamiljen flyttat från Arholma.
– Det är är en jättefråga för Arholma. Det handlar om framtiden för ön. Den har fortfarande ett vinterliv och det händer saker här varje månad, säger Sylvia Manners, fastboende på ön.
Sedan politikerna i Norrtälje kommun lade ner Björkö-Arholma skola förra året ligger nu närmaste skola i Älmsta dit det är ett par timmars restid från Arholma. Det finns farhågor om att även förskolan på Björkö ska läggas ner, något som skulle göra det ännu svårare för barnfamiljer att flytta ut till Arholma. Sylvia Manners menar dock att det inte bara handlar om hur samhällsservicen ser ut.
– Jag tycker det är viktigt att se det från flera håll. Det har funnits en skola på Björkö ändå har folk gjort valet att inte bo här. Man kan inte bara skylla på kommunen. Vi lever också i en tid när många anser att barn ska bo i samhällen.
Den 12 november väljs nya kommunalråd i Norrtälje och det ser ut som att det blir Alliansen som tar över ledningen i kommunen nästkommande fyra år.
– Projektet Ö-för-ö visar att det finns en drivkraft på Arholma och en vilja att bygga hyresrätter, utöka turismen och se till att näringslivet fungerar, men jag tror inte det finns en enda snabb lösning på detta. Jag kan konstatera att vi ligger efter på många delar som är viktiga. Bredbandsutbyggnaden går långsamt och vi vet att skärgårdstrafiken inte är optimal, säger Bino Drummond (M), gruppledare för moderaterna.
Vad gäller förskolan på Björkö är en nedläggning inget han känner till och inget som är planerat, men han vill återkomma efter att nämnder och styrelser är tillsatta.
– Norrtälje kommun har en tredjedel av länets yta och många öar som är bebyggda. Vi måste bli bättre på att ställa krav på landstinget. Det vore klokt om jag även satt i landstingets sjötrafikberedningen.
Familjen har avböjt att medverka i artikeln.