
Den finländska författaren Carina Wolff-Brandt har skrivit flera böcker om livet i vårt grannlands skärgård. Nyligen kom hennes senaste bok ”Piga, klockare, inhysing, lots” ut – en populärhistorisk skildring av storpolitiska händelser och fiktiva berättelser om människor, däribland hennes egna ättlingar, som levde i sydvästra Finlands skärgård mellan de turbulenta åren 1669 och 1809.
Ämnet skärgård har löpt som en röd tråd genom Carina Wolff-Brandts författarskap ända sedan genombrottet med boken och försäljningssuccén ”Strandsatta kvinnoöden från Finska viken till Ishavet” år 2001. Här skriver hon om äldre kvinnor som bor längs kusten i Finland, Sverige, Norge och Estland. I den nya boken följer Carina Wolff-Brandt fyra generationer skärgårdsbor genom barnafödande, sjöslag, sjukdomar, krig och stormar fram till ryssarnas ockupation år 1809.
Det första fröet till bokidén såddes på Helsingfors bokmässa för fem år sedan. En dam kom plötsligt fram till Carina och berättade att hon genom släktforskning fått veta att deras anmödrar hade varit systrar i ett litet torp på ön Rosala i Hitis skärgård på 1700-talet.
– Då höll jag nästan på att svimma. Jag har varit sommargäst i grannbyn sedan jag var två år men hade ingen aning om att jag hade skärgårdsrötter på riktigt. Att det fanns lotsar i min mormors släkt visste jag, men ingen hade någonsin forskat i släkten längre bak i tiden. Så det här var den bästa nyheten jag kunde få! Den bekräftade min egen starka känsla för skärgården, säger Carina.
När hennes barnbarn Cleo föddes två år senare fick hon plötsligt en blixtidé – hon skulle själv börja släktforska och skriva en bok åt Cleo, så att hon i framtiden skulle veta att hon också har rötter i skärgården. År 2015 påbörjades arbetet med boken tillsammans med Carinas avlägsna släkting, som hjälpte till med att tolka gamla handskrifter i kyrkböcker och tingsprotokoll från 1600-talet.
I boken berättar Carina om de många dramatiska händelserna under de två århundradena. Det mesta är baserat på fakta och verkliga händelser, även om Carina också har fått använda sin fantasi och kreativitet.
– Som författare har jag tagit mig friheten att tänka mina anmödrars och fäders tankar och känna deras känslor. Men också de händelser som jag beskriver i de fiktiva delarna har hänt på riktigt, jag har bara skrivit det på ett annat sätt, säger hon.
Sedan boken kom ut i somras har Carina har fått ta emot mycket positiv respons från sina läsare. Att skärgårdsbornas tragiska öden väcker mycket känslor har hon blivit varse.
– Man tänker sig in i hur vansinnigt hårt livet har varit ute i skärgården och hur krigen påverkade skärgårdsborna, i och med att de bodde vid en så livligt trafikerad farled. Inte nog med att de skulle bistå de kungliga trupperna med mat och foder åt hästarna; de drabbades ju också av pesten, mässling, tyfus och difteri!
I boken finns också kopplingar till Stockholms skärgård: öborna som porträtteras är alla svenskspråkiga och bedrev regelbundet handel med Stockholm. Det berättas om den stora ofreden, då stora folkmassor flydde från Finland till Sverige och blev inhysta hos bekanta på de svenska öarna, och om rysshärjningarna som lamslog Stockholms skärgård för 300 år sedan.
”Piga, klockare, inhysing, lots” är utgiven av Förlaget Vingpennan och kan beställas via nätbokhandeln.