I Forskarhjälpen får elever och lärare på skolor runt om i landet bidra till vetenskapen i riktiga forskningsprojekt. Värmdö skärgårdsskola är en av skolorna som deltar i årets upplaga, som handlar om att leta efter läkemedelsrester i naturen. Skärgården hängde med när åttondeklassarna trotsade spindelskräcken.
Runt Byträsket i Stavnäs råder det febril aktivitet denna morgon. Ur en bandspelare strömmar raspig popmusik och över vattnet ekar glada tillrop, som då och då övergår i gälla skrik.
– Vissa är nog lite spindelrädda, ler NO-läraren Mikael Tötterman.
Det är åttondeklassare från Värmdö skärgårdsskola som idag är ute på fältarbete. Uppdraget är att samla in spindlar och vattenlevande snäckor i omgivningen kring sjön, ta vattenprover och föra noteringar kring pH-värde och koordinater. Resultaten ska sedan skickas till Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Umeå för analys.
– Vi ska hjälpa forskarna med att kartlägga om och hur läkemedel sprids från näringsväven i vattnet upp till näringsväven på land. Samtidigt får eleverna se hur det går till med forskning, hur man jobbar i fält och hur man undersöker naturen, berättar Mikael Tötterman.
Det är inte bara Värmdö skärgårdsskola som deltar i Läkemedelsjakten, som projektet heter. Totalt cirka 1 800 elever mellan Kiruna i norr till Malmö i söder är med i årets upplaga av Forskarhjälpen, ett samverkansprojekt som drivs av Nobelprismuseet för att koppla ihop lärare, elever och forskare i riktiga forskningsprojekt.
Läkemedelsjakten är den tolfte upplagan av projektet, som tidigare år har handlat om allt från pollen till stjärnor, fullkorn, musik och DNA.
Att det är just spindlar och snäckor som intresserar forskarna beror på att de är bra på att fånga och äta insekter. Spindlar som spinner nät fångar dessutom flygande insekter, och är länken mellan ekosystem i vatten och på land. I vattnet exponeras insekterna för olika läkemedel, som spindlarna och snäckorna får i sig. Tidigare studier har visat att snäckor som lever i vatten som innehåller avloppsvatten ofta innehåller mycket höga halter av läkemedel. Läkemedlen kan leda till beteendeförändringar hos vissa arter som gör de mer utsatta.
Alva, Jennifer, Anton och William är i full färd med att leta snäckor i vattenbrynet, men de visar sig vara svåra att hitta.
– Jag ser inte, det är för grumligt! Om det finns några är de säkert för långt ner, säger Jennifer och rör runt med en pinne i det murkiga vattnet varpå ännu mer sediment rörs upp från botten.
– Det är kul, men ändå lite jobbigt! Man skulle haft våtdräkt, eller lite fräschare vatten…
En elev kommer plötsligt springande med andan i halsen.
– Kolla, vi har hittat ett helt ekosystem!
Ekosystemet visar sig bestå av en frigolitflotte, beväxt med mossa och små björkskott, som ligger och flyter en bit ut i sjön.
– Det är just att öva på den vetenskapliga metodiken, steg för steg, som eleverna får göra idag. Att känna på hur forskarlivet kan vara och få bli lite skitiga. Sen vet man ju inte vad man kommer hitta, det kan ju vara saker som den här frigolitbiten som dyker upp, säger Mikael Tötterman.
Lite längre bort har Alexander, Måns och Kalle just fångat en snabbfotad spindel på klipporna och försöker lirka in den i ett provrör.
Vad tror ni att resultaten kommer visa?
– Jag tror nog att det kommer finnas läkemedelsrester. Man badar ju här och då kommer ju tvättmedel i vattnet, säger Alexander.
– Men är det verkligen läkemedel? undrar Kalle.
– Nej fast Mikael räknar det som ett.
– Men han kanske menar schampoo?
Om nu djur får i sig läkemedel, vad är problemet med det?
– Det är inte så bra. Vi fick höra att det till exempel hade gjort vissa abborrar modigare, så att de simmat ifrån sina stim och blivit uppätna, säger Alexander.
Efter någon timme har de flesta grupper lyckats med spindelinsamlingen. Däremot lyser de vattenlevande snäckorna ännu med sin frånvaro. Men att det är svårt är bara bra, menar läraren Anita Blikowska Elonen som också är på plats.
– Blir det för enkelt så går det för fort och blir ingen riktig utmaning. Det är bra om inte allt är serverat, utan att man får leta lite, säger hon.
Snart tar dock en annan upptäckt elevernas fulla fokus – någon har hittat en packe gamla kanyler invirade i folie i snåren och gruppen flockas exalterat runt fyndet. Mikael Tötterman försöker förgäves få eleverna att återgå till att fylla i sina fältprotokoll.
– Nåja, det är ju på sätt och vis kemi det också. Vi ska gå igenom det här med droger framöver.
Resultaten av elevernas fältarbete vid Byträsket idag kommer i början av oktober, men innan dess ska studien göras på nytt under hösten.