
När stjärnkocken Jamie Oliver nyligen öppnade en ny restaurang i Stockholm gjordes det inte med vilka råvaror som helst. Inget mindre än skärgårdskött från Skärgårdsslakteriet Tavastboda finns med på menyn.
Sedan i juni har Skärgårdsslakteriet Ö-slakt arbetat med att uppfylla den brittiska, snart legendariska, tevekocken Jamie Olivers högt ställda krav på leverantörer till sin nya krog i Stockholm. Slakteriet vid Tavastboda i Värmdö gjorde sitt jobb väl och har valts ut som en av två leverantörer som får leverera kött till restaurangen Jamie's Italien som härom veckan öppnade på Scandic Anglais i Stockholm.
Restaurangen, som blir Nordens första Jamie's Italian, ska enbart använda lokalproducerade och ekologiska råvaror. Bland annat har köttdelarna testats av ett internationellt gäng kökschefer från USA, England och Nya Zeeland.
För Henri Tengvall, grundare av Skärgårdskött och Ö-slakt, är händelsen stor:
– Betydelsen av det här är ungefär som att få besök av kungen, det finns ingen större kock i Europa. Att få vara med på det är väldigt kul. Det kommer att öka omsättningen med 12-15 procent, cirka 1,5 nöt per vecka, men främst är det en fjäder i hatten, säger han.
Att ensamma förse kött till restaurangen är slakteriet för små för:
– Vi producerar 2-3 ton nötkött i veckan, varav hälften blir köttfärs. Så vi är en nischleverantör med väldigt bra kött. Jamies restaurang kommer att ta fram rätter baserat på våra leveranser, säger han.
Slakteriet växer sakta, och skulle kunna öka omsättningen ytterligare 50 procent, men sedan slår man i taket.
– Slakteribranschen är väldigt svår. Vi har gått från halvstora minustal till numera ett litet plus. Det här är jättekul, alla positiva saker gör att det blir lättare för oss.