I fem års tid har Skärgårdsstiftelsen haft ett 50-tal hjärtstartare utplacerade i sina områden men nu tas samtliga bort.
– Självklart är det viktigt med trygghet, men Skärgårdsstiftelsen har inget livräddande uppdrag, framhåller stiftelsen.
Stiftelsens områden hade nära 2,5 miljoner besökare 2020. Nu försvinner samtliga hjärtstartare från dessa områden. Fältpersonalen fick häromveckan ett mejl om att ledningsgruppen beslutat att samla in både de som personalen innehar personligen och de som finns utplacerade på öarna.
”I samband med att batteriernas livslängd nu löper ut har vi haft anledning att utvärdera vårt behov och ansvar för att inneha hjärtstartare. (…) I vår översyn har vi utgått ifrån våra behov kopplat till vårt bestånd och vårt uppdrag, d.v.s. vårt ändamål samt uppdraget som reservatsförvaltare. Vi har gjort bedömningen att vi i första hand behöver fokusera på vår kärnverksamhet”, står det bland annat i mejlet.
– När man hänvisar ett sådant här beslut till att det inte rör våran kärnverksamhet så får det mig att undra vad vår kärnverksamhet är, kommenterar en anställd beslutet.
Skärgården har sökt vd Anna Waxin som inte är tillgänglig för en intervju. Skärgårdsstiftelsen lämnar en skriftlig kommentar med ungefär samma information som mejlet till de anställda:
”Skärgårdsstiftelsen har aldrig haft något ansvar att tillhandahålla hjärtstartare. Att hantera hjärtstartare är förknippat med ett omfattande arbete för att få en säker och professionell hantering, både för oss som verksamhet och som arbetsgivare. Det krävs att vi som organisation har tydliga rutiner kring hjärtstartarna med beredskap och hantering, kontinuerligt underhåll och kontroller, regelbundna utbildningsinsatser, information och skyltning m.m. (…) Detta är inte främst en ekonomisk fråga utan en organisatorisk”, skriver ledningen bland annat till tidningen.
Stiftelsen har inte svarat på frågan om hur mycket pengar som sparas med beslutet. Inte heller om man är beredd att lägga pengar på att vidareutbilda personalen.
– Man kan vända på frågan också. Alla fältarbetare jobbar inte heltid men har hjärtstartarna i sina båtar. De får ett ansvar som är väldigt tungt för dem. Det är en komplex fråga. Vi bedriver inte själva verksamheten i våra lokaler och då hamnar ansvaret hos våra entreprenörer och vi har inte hunnit prata med dem om det helt enkelt, om hur de vill göra, säger pr-chefen Ulrika Palmblad-Wennergren.
Men ni har ändå beslutat att samla in hjärtstartarna utan att prata med entreprenörerna?
– Vi samlar in dem nu eftersom batterierna håller på att ta slut eller redan har tagit slut. Vi kommer att ta upp dialoger med våra entreprenörer som har verksamhet i skärgården och erbjuda dem att ta över hjärtstartare om det är möjligt. Vad det gäller frågan om utbildning så kommer vi som tidigare självklart att fortsätta tillhandahålla utbildning i HLR för vår personal, säger Ulrika Palmblad-Wennergren.
Senast 30 april ska alla hjärtstartare vara insamlade.