
Skogsstyrelsen tillbakavisar kritiken mot hanteringen av den planerade avverkningen på Ornö. Samtidigt menar myndigheten att markägaren bär ett tungt ansvar för att inte sällsynta och hotade arter hotas av avverkningen.
Haninge Naturskyddsförening – som överklagat den planerade avverkningen på Ornö till Mark- och miljödomstolen – anser att Skogsstyrelsen inte avstyrkt avverkningsanmälningarna, trots att den kände till att det i denna naturskog finns både rödlistade och fridlysta arter.
Stefan Lindstedt, distriktschef på Skogsstyrelsen:
– I ett av områdena hade vi fått kunskap om att det finns fridlysta och rödlistade arter. Vi har en dialog med ägaren och bedömde att vi skulle bli klara med vår handläggning och våra synpunkter innan avverkningen skulle påbörjas, men nu gick ärendet till domstol innan dess.
– I de två andra områdena fick vi kännedom om de fridlysta och rödlistade arterna i samband med att överklagan kom in.
Stefan Lindstedt säger att han välkomnar att frågan lyfts till domstol.
Naturskyddsföreningen menar att det finns stora brister i Skogsstyrelsens handläggning. Bland annat att en fullständig inventering av området måste ske under växtsäsongen, när det inte är snö på marken. Och inventeringen måste göras av biologisk expertis.
– Vi accepterar och arbetar under de väderleksförhållanden som råder, säger Stefan Lindstedt och tillägger:
– Min personal har den kompetens de behöver för att utföra sitt jobb. Vi fattar interimistiska beslut sparsamt och enligt våra rutiner.
Samtidigt betonar han markägarens eget ansvar:
– Ansvaret vilar tungt på markägaren. Har man som skogsägare kunskap om att det finns höga naturvärden på sin mark så ingår det i det egna ansvaret när man planerar en avverkning.
Totalt rör det sig om drygt nio hektar naturskog som Lindviken Förvaltning AB – som ägs av familjen Stenbock – begärt att få avverka.
Efter överklagan från Haninge Naturskyddsförening har domstolen tagit ett tillfälligt beslut om att avverkning inte får ske.