
Sälarna äter upp fisken i de lokala fiskarna nät. Enligt sälforskaren Sven-Gunnar Lunneryd behöver antalet sälar i Östersjön minska med hälften och för att så ska ske vill han införa skottpengar på 3 000 kronor per säl.
Det finns 50 000-65 000 sälar i Östersjön och sälstammen ökar med runt fem procent per år. Trots en total jakt på 3 000 sälar per år skjuts knappt hälften.
Det stora sälbeståndet i Östersjön drabbar det kustnära fisket.
– Även om trålgränsen skulle flyttas ut skulle sälarna göra att fisket inte påverkades så mycket, eftersom näten lockar och matar dem, menar Sven-Gunnar Lunneryd, sälforskare på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.
– Hälften av sälarna i Östersjön skulle behöva skjutas av så att man har ett bestånd på 30 000 sälar, säger han.
Därför föreslår han skottpengar på 3 000 kronor per säl.
– Det skulle vara en skälig ersättning för bensin- och båtkostnader och för att jägarna ska ta iland sälarna och ta hand om dem. En säl innehåller väldigt mycket energi. Man skulle kunna ta dem till biogasanläggningar.
För att skottpengar ska införas krävs politiska beslut men Sven-Gunnar Lunneryd är inte särskilt hoppfull att det skulle bli verklighet. Hans erfarenhet är att politikerna inte vågar ta obekväma beslut i den laddade sälfrågan.
– Vi har en sjuk förvaltning av säl och det beror på att politikerna inte vågar ta beslut som skulle göra väljarna upprörda. Skottpengar på säl skulle väcka för mycket negativ uppmärksamhet, säger han.
En variant skulle vara att införa tillfälliga skottpengar.
– Vi har en adaptiv förvaltning. Det vill säga vi inför en åtgärd och studerar effekterna och justerar besluten, säger han och fortsätter:
– Vi måste hitta en lösning. Vi har märkt att sälarna har börjat svälta och det gör dem mer mottagliga för virus och andra sjukdomar. På Västkusten drabbades knubbsälarna av virussjukdomar 1988 och 2002 men de återhämtade sig förvånansvärt snabbt och inga positiva effekter på fiskbestånden skedde.
Trots att flera hundra har gått Jägareförbundets säljägarutbildning är det bara ett fåtal som skjuter säl. Det skulle enligt Sven-Gunnar Lunneryd behövas fler säljägare. Han är en av dem.
– Säljakten är extremt väderleksberoende. I de flesta fall är sälarna längst ute i skärgården. Jag har jagat gråsäl på Östkusten en gång i år tillsammans med två erfarna säljägare, på östra Gotland. Vi fick inte med oss någon säl hem den gången trots bra förhållanden.
Han vill även att förbudet mot att handla med säl i Sverige ska hävas. Förbudet kom till för att hindra norrmän och kanadensare att klubba kutar på isarna men han menar att en lokal handel med sälskinn, kött och olja skulle motivera fler att jaga säl.
– Ska man ha en småskalig produktion av fisk måste man göra något. Det behövs många lösningar för att uppnå en balans, säger han.