Simpa, mört och braxen – det är några av de arter som kan hamna på var och varannans tallrik i framtiden. Fiskarna ingår i ett nytt projekt som syftar till att locka människor att börja konsumera outnyttjade arter.
Länsstyrelsen i Stockholm har inlett ett arbete med att undersöka i vilken omfattning underutnyttjade djurarter som simpa, svartmunnad smörbult och olika karpfiskar kan användas kommersiellt som livsmedel. Syftet är att uppnå en hållbarare produktion och konsumtion av lokalproducerad mat från Mälaren, Hjälmaren och Stockholms skärgård.
– En fisk som simpa eller mört innehåller ganska lite fiskkött, men mycket ben, men smaken är det generellt inget fel på. Inkokt braxen tycker jag, till exempel, är lika gott som inkokt sik, säger fiskekonsulenten Niklas Sjöberg.
I Östeuropa ses många av arterna som matfisk och enligt Niklas Sjöberg finns det även en efterfrågan hos olika folkgrupper i Sverige. En av uppgifterna blir därför att koppla samman yrkesfisket med de som frågar efter fiskarna.
– Tyvärr sitter vi i ett läge där det småskaliga fisket håller på att försvinna. Att fiska efter arter som svartmunnad smörbult eller våra vanliga mörtfiskar kan definitivt vara en väg framåt. Bara under den tid som gått sedan vi startade projektet Stockholms fiskmarknad har fiskare, konsumenter och andra aktörer börjat se potentialen kring dessa fiskar.
Trots att många arter anses vara skräpfisk är förhoppningen att kunna skapa nya produkter både till finkrogar och offentliga kök.
– Jag är helt säker på att vi kommer att se produkter av dessa fiskarter på skolor och äldreboenden inom en nära framtid. Fiskarna finns, är nyttiga och går att göra fin mat av, säger Niklas Sjöberg.
Arbetet har precis börjat och Jonatan Fogel som är projektledare säger att man ännu inte har några klara idéer om vilka produkter som kommer att tas fram.
– Det blir lite av en upptäcktsresa att hitta något som fungerar för den breda publiken. Jag tror inte vi kan ta fram filead fisk, utan det kommer nog att bli någon form av förädlad färs. Det finns också en kulturell aspekt man måste jobba med, det är många som rynkar på näsan när man säger att det kan bli aktuellt att äta mört.
Projektet sträcker sig till 31 december 2020 med stöd från Jordbruksverkets landsbygdsprogram.