
Reningen av avgaser med vatten skulle göra utsläppen från fartyg mindre skadliga för miljön. Men resultatet har bara blivit att utsläppen flyttats från luften till havet, menar sjökaptenen Sten Hallström.
– Tvättvattnet renar avgaserna och minskar utsläppen i luften, men går sedan rätt ut i sjön. Inte bara med svavel, men även med tungmetaller, som kadmium, bly, koppar och andra skadliga ämnen, säger Sten Hallström.
Sten Hallström var befälhavare på Finnlinks fartyg i drygt tjugo år. Han har varit kritisk till skrubbers ända sedan tekniken infördes 2015. Idag arbetar han som lots på Sjöfartsverket.
Med den nya tekniken hoppades EU genom sitt svaveldirektiv att sjöfartens spridning av den giftiga svavelröken skulle minska från en procent till 0,1 procent.
Sten Hallström:
– För redarna fanns det två vägar att gå: antingen växlade man över till dyrare lågsvavlig gasolja, dieselolja, eller så monterade man skrubbers, som renade utsläppen i luften. Många rederier väljer att investera i skrubbers och passar samtidigt på att spara stora belopp genom att köpa sämre – och billigare – tjockoljor än vad man hade köpt innan direktivet. De innehåller 2,5-3,5 procents svavelinblandning, eftersom de ändå ska renas i reningssystemet, säger han och fortsätter:
– Det är en ren ekonomisk kalkyl. Skrubberanläggningarna skrivs av på några år, sedan ger de ren vinst. Östersjön får ta smällen.
Skrubbrarna gör det alltså möjligt för fartyg att fortsätta att använda den betydligt billigare och mer förorenande tjockoljan. Tjockoljan är en restprodukt vid destillering av råolja, och används numera enbart inom sjöfarten.
– Resultatet har blivit ett nettotillskott av 1,5–2,5 procents svavel i vattnet, plus en massa andra giftiga ämnen – efter en regeländring som var tänkt att minska utsläppen, säger Sten Hallström.
– Det är en gigantisk tankevurpa.
Hallströms kritik får stöd av forskningen. I juni i år släppte en grupp forskare på Chalmers en studie som visar att utsläppen av metaller och andra miljöfarliga ämnen i skrubbervatten från sjöfart är en stor miljörisk.
Havs- och vattenmyndigheten och Transportstyrelsen har lagt fram ett förslag till Sveriges regering om att förbjuda utsläpp av skrubbervatten på inre vatten, det vill säga det vatten som ligger inom svensk skärgård.
Sten Hallström tycker inte det räcker:
– Det borde överhuvudtaget inte vara tillåtet att använda skrubbers i Östersjön, säger han.
– En hel del rederier använder redan gasolja – diesel – vilket är det renaste bränslet – och så borde alla rederier agera. Som reglerna ser ut i dag blir det en snedvridning av konkurrensen, där de som tar ansvar för miljön missgynnas.
FAKTA
- En skrubber kan enkelt beskrivas som en ”tvättmaskin” för de avgaser som bildas efter förbränning av den tjockolja som varit det vanligaste fartygsbränslet sedan 1970-talet.
- Havsvatten pumpas upp och sprayas över avgaserna, vilket gör att utsläppen av svavelföreningar inte når luften. Fartygen följer därmed de krav som infördes av EU i unionens svaveldirektiv 2015.