
Med hjälp av elektroniska skyltar, VHF-radio och information om lagar och hur linfärjor fungerar hoppas Trafikverket, kunna få bukt med säkerhetsriskerna i Kastellsundet när den nya färjeleden startar i vår.
Riskerna med den planerade linfärjeleden diskuterades under ett samrådsmöte på Vaxholms hotell i förra veckan, där Färjerederiet/Trafikverket presenterade förslag på åtgärder. Bakgrunden är frågan om det krävs ett avlysningsbeslut av Sjöfartsverket för att kunna upprätta leden, något som skulle skjuta den planerade färjeledstarten på framtiden. Säkerheten anses avgörande för om leden måste avlysas eller inte.
Ett 30-tal personer, både redare, Kustbevakningen, Waxholmsbolaget, Transportstyrelsen, Sjöfartsverket, Fastighetsverket och Vaxholms kommun fanns på plats under dagen.
De största riskerna är enligt Färjerederiet bland annat kollisioner mellan väntande fritidsbåtar, liksom yrkestrafiken, till följd av avstängd led när linfärjan passerar.
Färjerederiets förslag till åtgärd är att installera elektroniska skyltar i norra respektive södra änden av farleden. Skyltarna ska även förses med kamera för att ge färjebefälhavaren information om trafiken i den västra farleden, där leden ska ligga. Rederiet föreslår även VHF-kommunikation med andra fartyg, liksom att färjeturerna anpassas till 20-minuterstrafik under de mest trafikerade tiderna. Övrig tid ska trafiken gå 15-minuterstrafik.
I övrigt anges mänskliga misstag hos fritidsbåtförarna utgöra största riskerna med linfärjan. Här nämns misstag på grund av stress när sjötrafiken är tät, ouppmärksamhet, påverkan av alkohol/narkotika och liknande. Situationer som alla kan leda till kollisioner och påsegling av linfärjans vajrar, eller kollisioner med linfärjan. En annan risk är den låga kännedomen om linfärjor och regelverket som gäller för farleden, vilket också det bedöms riskera leda till att fritidsbåtarna seglar på vajrarna.
Tidningen Skärgården fick inte närvara vid samrådet, men enligt rederichefen Anders Werner framkom inga direkta synpunkter på de föreslagna lösningarna:
– Nej, det var egentligen inga synpunkter alls. Sedan är vi inte överens med Sjöfartsverket och Transportstyrelsen om hur det kommer att se ut. De hänger upp sig på tiden som färjan tar på sig att passera över sundet, säger han.
Anders Werner menar att om rederiet anpassar tidtabeller och avgångar till skärgårdstrafiken så kan leden anses vara helt öppen. Den risk som fritidsbåtarna utgör kommenterar han:
– De ska ju inte gå där över huvud taget, det finns en regel att båtar under 12 meter inte får gå i västra sundet, men vi vet att de gör det ändå. Vi ser det som en förändring som sker, och då handlar mycket om information, exempelvis till fritidsbåtorganisationerna, säger Anders Werner.