
Efter 17 år börjar det stora hamnprojektet på Blidö kännas komplett. I mitten av mars ska den bryggan som reserveras åt fastboende på Norr- och Söderöra stå klar.
Snart är äntligen hela bryggprojektet i Bromskär på Blidö avslutat. I mitten av mars ska den nya bryggan för de boende på Norröra och Söderöra bli färdig. Syftet är att de på ett enklare sätt ska kunna förtöja sina båtar för att kunna göra ärenden på fastlandet. Erik Klockare är ansvarig handläggare i Norrtälje kommun:
– Det mesta rullar på ganska bra när det gäller Bromskär. Vi bygger om bryggan efter piren så att det går att komma till med småbåtar på ett bra sätt och så att man kan stävförtöja.
Skärgården har tidigare rapporterat om bygget av småbåtshamnen, ett långdraget projekt, som påbörjades redan år 2000. Den delen av projektet har också resulterat i att en splitterny miljöstation byggts på hamnområdet.
Den nu aktuella bryggan hade inte rustats upp sedan 1960-talet och hade flera problem. En ny tilläggsdel längst ut ska färdigställas samt en funktionell belysning.
– Framförallt kommer den kompletteras med en sarg undertill. Förut hade båtarna en tendens till att åka in under bryggan, säger Daniel Ericsson, vd för Gräskö Arkipelagservice, som utför arbetet.
– Det enda som är kvar nu är Trafikverkets brygga. Den lider av eftersatt underhåll och stenkistan börjar bli rätt gisten. Men den ansvarar Trafikverket för, fortsätter Daniel Ericsson.
Företaget har varit ansvarigt för Bromskärs bryggprojekt från starten och Daniel Ericsson anser att det både är nödvändigt och viktigt för kommunen.
– I Norrtälje kommun finns det rätt få platser som yrkesfolk och skärgårdsbor kan nyttja. Det är viktigt för kommunerna att behålla sina sjönära punkter.
När projektet är klart i mitten av mars har det kostat 800 000 kronor. För Daniel Ericsson känns det bra att bli färdig med Bromskär, projektet som varit det största hittills för hans företag.
– Jag bor ju själv ute på en ö och vet vikten av bra replipunkter. Det känns bra att kunna lämna kvar något som jag vet kommer användas, säger Daniel Ericsson.