Idén om att öbor i Norrtälje skärgård själva ska ansvara för att transportera sina sopor till fastlandet har pausats. Samtidigt är många öbor fortsatt kritiska till planerna.
Ingenting nytt har hänt med Norrtälje vatten och avfalls idé om att fast- och fritidsboende på kommuners öar själva ska ansvara för att soporna transporteras till fastlandet.
– Vi ber att få återkomma längre fram i sommar, skriver Jan Paymer, biträdande avfallschef på bolaget, till Skärgården.
Enligt bolagets skulle det bli både billigare och mer miljömässigt riktigt om öborna skötte transporterna själva vilket flera av dem ifrågasätter. Bland andra har Tjockö samfällighetsförening reagerat på förslaget och skickat en skarp skrivelse till såväl bolaget som kommunens ledande politiker där de kallar förslaget världsfrånvänt.
– Kommunalråden säger att sophämtningen ska fortsätta som förut och bolaget säger att det är frivilligt, säger Per Eriksson, ordförande i föreningen.
I en kommentar till Skärgården skriver Jan Paymer att tanken är att de som väljer en sådan typ av landhämtning ska transportera sin soppåse vid de tillfällen då de ändå åker iland. Därför blir det ingen extra transport för soppåsen.
Ursprungligen testades modellen vid Bromskär på Blidö där ett särskilt sophus uppförts dit boende på bland annat Bodskär, Söderöra och Svartlöga forslat sina sopor. Någon utvärdering är inte gjord men bolaget bedömde ändå försöket som lyckat och planerade att pröva det vid några andra replipunkter. Några sådana platser finns dock ännu inte på förslag.
Eva Ribbhagen, Bodskär, anser inte att försöket var framgångsrikt och påpekar att ingen av de boende blev tillfrågade innan de blev hänvisade till sophuset i Bromskär.
– Plötsligt hände det bara att vi fick en ”blippnyckel” hem som vi skulle använda i Bromskär, säger hon.
Det är grunt vid vissa bryggor på Bodskär men enligt Eva Ribbhagen har sophämtningen ändå fungerat problemfritt tidigare.
– Att folk nu sitter med sina båtar och kör till Bromskär är av miljöskäl galet, säger hon.
Eva Ribbhagen anser inte heller att själva sopstationen håller måttet. Sopinkastet är så litet att man inte kan kasta in säckar. Därför måste man fiska upp stinkande, maskstungna, soppåsar ur sin säck för att sedan stoppa in varje enskild påse. Det finns ingen soptunna på platsen för det rörliga friluftslivet varför många ställer sina sopor utanför det låsta sophuset.
– Dessutom blåser soppåsarna i sjön och jag hittar spridda sopor i strandkanten varje vecka, säger Eva Ribbhagen.