Det har varit efterlängtat i tio års tid. Nu är det till slut på plats, Sjöräddningssällskapets nya flytande stationshus i Hammarbyslussen. Invigningen i förra veckan kryddades med kunglig glans och räddningsuppvisning.
I tio år har planerna på ett eget stationshus i Hammarbyslussen för de 75 frivilliga sjöräddarna på RS Stockholm varit på tapeten. Hittills har de huserat i slussens vaktbyggnad, en lösning som inte har varit optimal bland annat av utrymmesskäl. Att sätta upp ett eget hus har varit problematiskt inte minst på grund av svårigheten att få tag i markyta på en så pass central plats.
Efter flera års arbete med olika förslag har man nu landat i en flytande lösning. Den 18 gånger sex meter “Sea Lounge/Sea Eagle”, en begagnad före detta eventbåt, ligger nu förtöjd i anslutning till slussen och har inretts för att fungera som bas för RS Stockholms verksamhet. Mycket av arbetet med att i ordningsställa husbåten har utförts av sjöräddarna själva.
– Det har varit en eller två sjöräddare här hela sommaren och putsat och fejat och dragit sladdar. Det är ett otroligt ideellt arbete som ligger bakom, säger Ragnar Tingström, som ansvarade för invigningen.
Inställelsetiden för en sjöräddare är femton minuter från larm till påbörjad insats, men ofta går det fortare än så. Många av de frivilliga bor i närheten av stationen för att snabbt vara på plats, men i innerstan kan trafiken sätta käppar i hjulet. Därför är det nya stationshuset extra välkommet, eftersom sjöräddarna får bättre möjligheter att sova, jobba och umgås där under sin jourberedskap.
– Det betyder jättemycket. Både för att man kan komma snabbare ut på larm, men också för att det fungerar som samlingspunkt vilket skapar samhörighet i gruppen. Det är extremt viktigt att ha en grupptillhörighet och känsla för varandra innan man hamnar i allvarliga situationer tillsammans, säger Kenny Hallberg, som har varit frivillig sjöräddare på stationen sedan 2013.
Vid invigningen i förra veckan närvarande både SSRS vd Cia Sjöstedt och Prins Carl Philip, som ceremoniellt kapade en blågul tamp med samma skärverktyg som sjöräddarna använder för att bland annat klippa upp kläder på nödställda. Dagen innan hade han fått testa på olika typer av övningar tillsammans med sjöräddare från RS Stockholm.
– Jag blev djupt imponerad av den kompetens och det engagemang som besättningen gav prov på, sa prinsen i sitt invigningstal och fortsatte:
– Vem vet, kanske kommer jag själv att behöva er hjälp någon gång?