
Stadsbruk Roslagen håller till på Färsna gård i Norrtälje. Stadsbruk är en mer omfångsrik variant av stadsodling. Man håller till i utkanterna av stadsbebyggelsen och stadsbruksbonden är en entreprenör som odlar ekologiskt och säljer sina grödor till verksamheter i grannskapet.
– Vi vill involvera hela samhället i det här ekologiska odlingsprojektet; Norrtälje kommun, civilsamhället och lokala entreprenörer, säger Pascal Letter som är projektledare för Stadsbruk Roslagen.
Trots att verksamheten bara har varit igång i ett halvår har många redan engagerat sig. Veterantraktorklubben bidrar med allt från hö och gräsklipp till jordtransport och transport av bodar. Den pensionerade bergvärmeingenjören Torbjörn Svennberg har utvecklat bevattningssystemet och elever från Rodengymnasiet har fixat en verktygsbod. Grus- och sandleverantören Jehander har skänkt odlingsjorden och Jula har bidragit med en gräsklippare.
Idén till Stadsbruk Roslagen fick Pascal Letter när han flyttade från Vaxholm till Norrtälje, nära Färsna gård. Så det är ingen slump att Stadsbruk Roslagen nu har 1 200 kvadratmeter odlingsmark uppdelad i fem lotter just vid Färsna gård.
Stadsbruken drivs av entreprenörer på deltid och därför är entreprenörskap en viktig del av stadsbrukandet. Bland stadsbrukarna finns redan nu en blomodlare, och en äppelmusttillverkare.
– På Färsna gård odlas sånt som växer snabbt, som kål, tagetes och kålrabbi. Intresset för stadsbruk är jättestort. Här i Roslagen är det underskott på ekologiska närodlade varor och här kan vi stadsbrukare bidra, säger han.
Stadsbruken sker till skillnad mot stadsodlingarna på större ytor och i utkanten av stadsbebyggelsen.
– Det finns inget stopp för hur mycket stadsbruket skulle kunna spridas. Vi håller på att försöka hitta nya platser, vid den nya brandstationen kanske, och finns det en plätt på en ö och någon vill odla där – gör det, säger Pascal Letter.
Text: Sofia Broomé