– Vi är cirka 15 permanentboende och kanske kan det nystartade byalaget ge ännu mer liv i bygden, men då måste alla som kan hjälpa till, säger Barbro Nordlander som numera bor permanent på Södra Stavsudda sedan 7 år.
Södra Stavsudda ligger i mellanskärgården i Värmdö kommun omgiven av Norra Stavsudda, Korsö och Möja. Ön är förhållandevis liten, cirka två kilometer lång och 1,5 kilometer bred på det vidaste stället. Bebyggelsen för permanentboende ligger väl samlad vid den gamla ”hemviken” på den södra sidan av ön där också ångbåtsbryggan och den lilla hamnen finns. Övrig bebyggelse och fritidshusbebyggelse finns spridd längre ut på ön vid några av öns större vikar.
Barbro Nordlander driver Södra Stavsuddas enda lilla butik med försäljning av inredning, presentartiklar, skärgårdsslöjd, närproducerad rapsolja, med mera och har ett litet café med glassförsäljning. En mötespunkt för alla. Hon bor numera permanent på ön efter arbete och liv på fastlandet.
– Mina föräldrar kom ut till Nedergården som sommargäster 1953. Jag har alltid älskat att vara här. Nedergården har alltid gått i arv eller som gåva och har aldrig sålts.
Södra Stavsudda har cirka 15 permanentboende, en siffra som på sommaren utökas mångdubbelt med alla sommarboende. Postadressen Stavsudda har cirka 50 permanentboende, men då ingår också några andra öar runtomkring.
Södra Stavsudda är en liten ö med ett fåtal arbetsplatser. Här finns exempelvis Bengt Ohlssons båtvarv. Tomas Furrer som är relativt nyinflyttad och bor på ön större delen av året, har köpt en grävare och jobbar bland annat med att gräva för avlopp och är med vid vissa byggen.
Lasse Olsson är snickare och plåtslagare och har fram till i år kört sopor. Här finns också snickaren Bo-Sture med fru Ingvor Rubin/Pettersson som bor på Oppgården. Lasse Österberg jobbar som snickare.
– Många som flyttat härifrån kommer tillbaks på ålderns höst, som exempelvis Lasse Österberg som jobbat som snickare i staden. Men vi har också fått en ny barnfamilj med Thorbjörn Rubin och hans sambo Jenny och deras son Lucas som går i skola på Möja. Thorbjörn är född och uppvuxen på Södra Stavsudda. På sommaren har vi många sommarboende, säkert en 250 stycken som har många barn.
Södra Stavsudda har relativt stora områden med semesterhus. Ön har inga bilvägar, men här och var slingrar sig mindre körvägar för fyrhjuling. I augusti 2014 startades öns byalag som är för gemenskap och trivsel.
– Vårt först gemensamma evenemang var ”Eld över land och hav. Lasse Österberg lagade ärtsoppa och vi grillade korv. Det var jättetrevligt och mysigt. Det kom 29 vuxna och tre barn. Midsommarfirandet har gått lite i stå, men nu ska vi ta tag i det igen. Vi har sagt att vi vill att människor ska komma med nya idéer, men då gäller det också att man tar tag i det.
På Nedergården driver Barbro vårmarknad, sommarmarknad med avsmakningar och ostprovningar, höstmarknad och föredrag då många kommer. Årets största evenemang på Nedergården är dock ”Södra Stavsudda Gammeldags Julmarknad”, som alltid är helgen innan första advent. Marknaden är välbesökt av öbor och andra som kommer med Waxholmsbåt från Stockholm, Vaxholm, Värmdö eller Möja och andra grannöar.
– Varje år har vi också Södra Stavsudda Fotbollscup i byn, sista lördagen i juli, med fotboll, abborrburgare, hamburgare och lotterier. En riktigt trevlig familje- och vändag, då både stora och små träffas. Alla tycker det är jättekul, både att det händer någonting, men också att få träffas.
På Södra Stavsudda behåller människor sin fastighet länge och det är väldigt få som kommer ut till försäljning, vilket borde vara ett tecken gott som något på att man trivs.
– Vad vi saknar är vår ”överlevnadsbutik” som lades ner för några år sedan. På grannön Söderholm har man också lagt ner butiken, men på Norra Stavsudda finns ju en bra möjlighet att handla.
Södra Stavsudda har liksom många andra öar i området haft traditionella näringar som jordbruk, djurhållning och fiske på öns fyra gårdar, Nedergården, Oppgården, Mellangården och Södergården. Här fanns hästar, kor, höns och grisar. Notfiske drevs gemensamt av olika gårdar. Antalet bofasta på Södra Stavsudda har minskat. Tidigare fanns en skola på ön, men den lades ner någon gång på 1960/1970 talet.
Södra Stavsudda har flera naturreservat som betas med djur och har en hel del fina orkidéer. I naturmiljön finns flera nyckelbiotoper utpekade. Här finns exempelvis betespåverkad ädellövskog på Oppholmen, lövskogslundar med stora botaniska värden och barrskog med rik mossvegetation på Tjägö, samt lövrika skogsbryn och strandnära barrskogar på Korsö och Grisselholmen. Södra Stavsudda har Waxholmsbåt året runt och postutdelning vid bryggan fem dagar i veckan.
– Ingvor och Bo-Sture på Oppgården har två hästar och en ko som inhägnas och betar i markerna på olika ställen. Det är viktigt att hålla markerna öppna och det är någonting som vi i byalaget måste hålla ögonen på. Här finns många relativt unika växter som skulle hotas om de öppna markerna växte igen. Det går ganska fort när hävden upphör.
Varför ska man bo och leva sitt liv på Södra Stavsudda?
– Det är en lisa för själen. Här finns inga vägar eller bilar och det är jätteskönt. Bara små stigar. Vi har internet, radio, tv och telefoni så världen utanför finns ju lätt åtkomlig hela tiden. Vi har också bra båtförbindelser och kan resa in till stan på morgonen och komma hem på eftermiddagen/kvällen sju dagar i veckan, även på vintern. Idag är det ingen som arbetspendlar, men några har gjort det tidigare.
– Det kändes tråkigt när vår ö-butik lades ner. Man måste handla lokalt om en så liten affär ska överleva. Vi kanske kan starta en kooperativ butik där man satsar en peng. När jag var liten satt folk i långa rader med en nummerlapp i handen och väntade på att få handla när varuleveransen kom med nya varor.
När Barbro var barn fanns det närmare 30 barn på ön på sommaren och visst hade de roligt.
– Vi åkte till Möja och dansade.
Fastighetsägarna på Södra Stavsudda har eget vatten och avlopp och här finns inga gemensamma lösningar.
– Vi kör en Cinderella, förbränningstoalett, som bara ger lite aska. Vi har kök med rinnande vatten och avlopp, dusch och tvättmaskin, säger Barbro Nordlander.