
Coronapandemin har slagit hårt mot Waxholmsbolaget genom minskat resande och ökade kostnader. För att säkra sjötrafiken året ut går moderbolaget SL in med 75 miljoner kronor. Men en statlig kompensation krävs, annars riskeras i värsta fall nedskärningar inom kollektivtrafiken.
Tillskottet är villkorat och ska återbetalas om och när Waxholmsbolagets egna kapital medger det.
Utan SL:s stöd hade det inte funnits pengar att driva trafik för.
– Då riskeras hela verksamheten, både den dagliga driften men också att kunna ta hand om fartygen och betala löner för de anställda. Det är en kortsiktig lösning som säkrar Waxholmsbolagets verksamhet för nu, men här måste regering och riksdag få krisinsikt, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL.
SL har samtidigt ett budgetunderskott på 4 miljarder.
– SL har helt andra reserver och starkare eget kapital till följd av många goda år. Därför handlar inte SL i en likviditetskris utan har en bättre uthållighet än många andra inom kollektivtrafiken i Sverige.
Under sommaren har sjötrafiken satsat mycket på extra fartyg vid storhelgerna, mer personal, informationsinsatser och uppbackning med taxibåtar, samtidigt som resandet har halverats eller mer därtill.
– Allt det har kostat jättemycket extra. Det är pengar som i förlängningen inte finns eftersom vi inte får biljettintäkter. Vi vill inte att resenärerna ska märka av det här. Vi behöver få tydliga besked från staten och de svaren dröjer tyvärr. Skjuter staten inte till något stöd innan årsskiftet kommer vi i värsta fall behöva diskutera nedskärningar. Ute i landet där ekonomin redan nu tryter har det skett neddragningar i turer eller hela linjer.
Kan man tänka sig höjda biljettpriser?
– Inget kan uteslutas om kompensationen uteblir. Pengarna måste in eller utgifterna minskas. Men ännu är vi inte där utan vi har en uthållighet. Vi hoppas den håller tills vi får en kompensation och hoppas på en vändning nästa år. Vi behöver föra samtal för nästa års budget som tar höjd för det värsta men vi vill i det längsta undvika det.
Men Michaela Haga (C), ordförande för Sjötrafikberedningen, menar att nedskärningar inte först och främst skulle drabba skärgårdstrafiken.
– Man får se kollektivtrafiken som ett system och skärgårdstrafiken och övrig trafik har drabbats av stora intäktsbortfall. Vi har en överenskommelse att säkra trafiken för de som inte har några andra resealternativ. Givetvis måste vi säkerställa bastrafiken för öarna. Det är inte rimligt att dra ner just där det är som mest sårbart. Men först och främst ska vi jobba för att få stödet från staten.