
Anna Waxin, vd för Skärgårdsstiftelsen, säger att ledningen löpande informerat om den nya organisation som innebär färre anställda på fältet.
Personalen hävdar att det är felaktigt.
– Det är en ren lögn, säger en i fältpersonalen.
– Vi har inte fått någon konkret information om vad den nya organisationen innebär för vårt arbete innan vårt fackförbund berättade det för oss 21 april i år.
Carina Lenngren, regionalt fackligt ombud för Kommunal:
– Jag har påtalat för Anna Waxin flera gånger: ’detta är vuxna människor, de har rätt att veta vad som är arbetsgivarens avsikt’.
– Även under en MBL-förhandling kan man vara tydlig med vad man vill uppnå som arbetsgivare. Jag jobbar själv på Karolinska. Det finns mycket man kan säga om den arbetsplatsen, men det är raka puckar från ledningen när man säger ’350 undersköterskor ska bort´.
Anna Waxin tillbakavisar kritiken. I ett mejl skriver hon:
– Min ambition har hela tiden varit att följa gängse ordning vid organisationsförändringar, där berörda parter förhåller sig professionellt till processen och inte i onödan ger grogrund för rykten innan hela bilden kan ges. Anledningen till att man håller sig till processen är att inte ytterligare späda på den oro som ofta blir följden av en organisationsförändring.
En återkommande kritik mot vd Anna Waxin och ledningen från personalen – som också återspeglas i medarbetarundersökningarna – är att vd är frånvarande och att kommunikationen från ledningen mest består av ord, utan konkret substans.
Så här säger en anställd:
– På arbetsplatsträffarna via dator under våren har informationen om den nya organisationen enbart bestått av att ”vi kan inte ge någon information, på grund av att vi befinner oss i förhandling.”
Först den 24-25 maj i år – en månad efter informationen från facket – uppger personalen att ledningen berättat om de konkreta förändringarna som omorganisationen innebär.
Att Skärgårdsstiftelsens organisation skulle förändras har varit känt bland personalen sedan hösten 2020.
I ett mail 7 oktober 2020 skriver Anna Waxin:
”Beståndet i sin helhet är eftersatt men under de senaste åren har vi, tack vare ett stabilt driftbidrag och det extra anslaget från Region Stockholm, kommit en bra bit på väg med att komma i kapp. Vi vet dock att driftbidraget minskar årligen och att vi fortsatt behöver prioritera rätt åtgärder för att rusta oss på bästa sätt inför kommande finansieringsperiod. Vi har således för avsikt att genomföra en organisationsförändring med syfte att tydliggöra och förstärka organisationen /…/”
Anna Waxin nämner behovet att spara pengar, men inget om att förbättra arbetsmiljön, något som nu lyfts fram som ett argument för den nya organisationen av Waxin.
I ett mail 3 september 2021 skriver naturvårdschefen Karin Strandfager:
”Som ni vet pågår också ett arbete gällande organisationen. Som vi tidigare har förmedlat så gör vi under 2021 en översyn av våra arbetssätt och rutiner i den operativa verksamheten. Vi ser också över hur vi ska fördela frågor mellan Fastigheter och Naturvård, allt för att på bästa sätt ta hand om vårt bestånd av mark, skog, vatten och byggnader, efter de förutsättningar vi har att förhålla oss till. Jag förstår att många av er undrar och vill veta hur det går. Det här är en process som fortfarande pågår och mer information kommer att komma så snart det är möjligt.”
I december 2021, när fältpersonalen börjar bli oroliga, skriver Karin Strandfager att personalen ska få information i mars.
– Men efter årsskiftet blev det plötsligt helt tyst från ledningen, säger en anställd.
Den omorganisation som Skärgårdsstiftelsens ledning beslutat om innebär att stiftelsen skär ner på sin fältpersonal. Personalen varnar för att nedskärningarna kommer att leda till stora försämringar i naturreservaten.
I dag består Skärgårdsstiftelsens fältorganisation av 31 personer – inklusive fem vakanser – som delar på 20,3 heltidstjänster, enligt en personallista som Skärgården tagit del av.
Efter omorganisationen kommer antalet tjänster skäras ner till 13 personer fördelade på 10,6 heltidstjänster (nio på heltid och fyra på 40 procent).
Det innebär en halvering av tjänsterna, om man räknar med vakanserna.
Skärgårdsstiftelsen äger och förvaltar cirka tolv procent av marken i Stockholms skärgård, fördelat på 40 områden. Totalt besöks stiftelsens områden av ett par miljoner personer om året.