Sedan flera år har Harö invaderats av mufflonfår som orsakar mycket skada på öns växtlighet och sprider fästingar. Nu i maj ska Harö-Hasselö intresseförening utföra en ny inventering för att få en bild av hur beståndet ser ut idag.
Problemen med den ökande stammen av mufflonfåren och även dovhjort på Harö och andra öar i området har pågått i flera år. Djuren har en stor negativ inverkan på skärgårdsnaturen då de exempelvis har förorsakat att fridlysta växter försvunnit helt från ön. Dessutom har antalet fästingar ökat explosionsartat och gett flera öbor borrelia. Eftersom mufflonfår kan gå på isen befarar man att de även tagit sig in i naturreservatet Storö – Bockö – Lökaö och till närliggande öar.
I maj förra året genomfördes en första inventering på Harö och Storö, då man fann 102 mufflon och 75 dovhjort. I början av maj i år kommer en ny inventering att äga rum.
– Vi kommer att vara på samma platser som i fjol för att det ska vara någorlunda jämförbart. Det ger en indikation på hur mycket djur det finns men det blir ju ingen exakt siffra. Man kan dock mäta förändring från förra året och uppskatta någon typ av trend, säger Tommy Månsson, ordförande i Harö-Hasselö Intresseförening.
Föreningen har fått stöd av boende på Nämdö, som har längre erfarenhet av arbete med invasiva arter. Tillsynsmannen Jon Fjärdhäll var förra året på Harö och gav information om hur man skulle hantera problemet och på Harö följer man nu samma metod som de tillämpar på Nämdö.
Anledningen till att djuren från början kom till ön misstänker man beror på att jägare helt enkelt forslade dit dem.
– Djuren har ju blivit illegalt dittransporterade, vilket polisanmäldes när de senaste hjortarna kom, men det hände ingenting. Det är svårt att bevisa och ingen har tagit på sig ansvaret, säger Tommy Månsson.
Det har diskuterats om att utföra skyddsjakt men det kan bli komplicerat, även om man skulle få tillstånd av länsstyrelsen, menar Tommy Månsson.
– Man kan ju inte köra över markägarna. Det är ju de som sitter på lösningen men många av dem är själva jägare och mer eller mindre ansvariga för att ha plockat dit djuren för att ha någonting att skjuta på. Det är de som blockerar det hela. Dessutom är det små marker på öarna och svårjagat. Ska man jaga behöver man göra det över flera ägor.
Det finns dock indikationer på att mufflonstammen har minskat något på senare tid, enligt Tommy Månsson.
– Det kan ju vara så att de spridit sig till andra öar eftersom de kan gå över isen. Men det var också mer jakt som pågick i höstas än tidigare år. Det är ett tecken på att fler börjat bli medvetna om problemen som djuren orsakar, säger Tommy Månsson.